KULTURA

"Reket" u Los Anđelesu i Njujorku

Debitantsko ostvarenje Admira Buljugića niže uspjehe

Autor:H. L.

1.5.2015

Debitantsko ostvarenje „Reket“ reditelja Admira Buljugića, u kojem glavne uloge tumače Adnan Hasković, Izudin Bajrović, Dragan Marinković Maca, Edhem Husić, Lana Stanišić i Snežana Alič, od 30. aprila do 7. maja imat će američku premijeru.

Dobar prijem

Film će biti prikazan prvi put van regiona, i to na desetom izdanju Festivala filmova iz jugoistočne Evrope (SEEfest), koji se održava u Los Anđelesu u organizaciji Sarajke Vere Mijojlić.

- Na našim prostorima imao je dobar prijem kod publike te se nadam da će tako biti i u Los Anđelesu. „Reket“ je nominovan za nagradu žirija za najbolji igrani, ali i debitantski igrani film. No, nakon toga priča se seli na platna kina u Njujorku - govori Buljugić.

U Njujorku će biti prikazan u okviru Bosnian-Herzegovinian Film Festivala (BHFF), koji se održava od 21. do 23. maja.

- Na BHFF-u „Reket“ je nominovan za nagradu publike i žirija za najbolji igrani film. No, ja nisam opterećen nagradama, jer ima mnogo dobrih autorskih priča, a nagrada je tek nekoliko. Tako da to i nije najbitnije, mada, iskreno, mnogo bi mi značilo kada bih dobio nagradu publike - kaže reditelj.

Novi scenarij

„Reket“ je nastao kao niskobudžetni film, a snimljen je u rekordnom vremenskom periodu, za samo 13 dana. Mnoga bh. ostvarenja nižu dobre uspjehe bilo gdje da se prikazuju, no, kako i reditelj ističe, nedostaje podrške umjetnicima.

- O tom, kako kažu, vjetru u leđa nema potrebe ni da govorim, jer ne da nema vjetra nego nema ni povjetarca u leđa za one koji se bave kulturom. No, nekako mi je licemjerno da previše kukam kad znamo koliko penzionera gladuje i koliko je nezaposlenih i očajnih ljudi u našoj zemlji - ističe Buljugić, koji trenutno priprema novi scenarij.

Lokalni kriminalac traži reket

Film prati fotografa Pašića, koji već tri godine radi u inozemstvu. Nakon dužeg perioda dolazi u Sarajevo, u posjetu ocu Mufidu. Tada saznaje da lokalni kriminalac Bakir zahtijeva od Mufida, koji je vlasnik uspješnog preduzeća za proizvodnju organske hrane, da mu plaća mjesečni reket, što on kategorično odbija... Fotograf onda odluči riješiti stvari i zaštititi oca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.