KULTURA

TREBINJE Bogat program tradicionalne manifestacije "Noć muzeja"

Održan koncert hora "Tribunija"

Autor:P. M.

17.5.2015

Muzej Hercegovine u Trebinju i ove godine, već osmi put zaredom pridružio se tradicionalnoj manifestaciji „Noć muzeja“, koja se u ovim ustanovama obilježava širom Evrope.

Ovogodišnja trebinjska Noć muzeja počela je izložbom fotografija nastalih prilikom arheoloških iskopavanja rađenih ispred crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju.

Arheolozi Jelena Pujić i Ivana Grujić su u temeljima ljubinjske crkve iz 1867. godine otkrile su ostatke dvije ranije građevine - kasnoantičke grobnice,  za koju se pretpostavlja da je dio ranohrišćanske bazilike podignute u doba vizantijskog cara Justinijana u 6. stoljeću, te veće crkve iz nemanjićkog 12. stoljeća, na kojoj su vidljivi tragovi obnove iz vremena hercegovačke vlastele 14. i 15. stoljeća.

- Istraživanja i nalazi potvrdili su kontinuitet u zidanju crkva i sahranjivanju, a samim tim i kontinuitet življenja na teritoriji današnje opšine Ljubinje još od vremena kasne antike - navela je Grujić i dodala da arheologe zasigurno očekuje još vrijednih otkrića na ovom lokalitetu

noc-muzeja-trebinje-1

Foto: P. Mucović (Priređen i koncert hora „Tribunija“)

Noć muzeja, odnosno izložbu svečeno je otvorio Zoran Milošević, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja koji je istakao značaj ove manifestacije, kao i zadovoljstvo što se i Trebinje pridružilo Evropi na ovako važan dan.

Osim izložbe i otvorenosti svih postavki, potpuno besplatno, posjetioci Muzeja Hercegovine mogli su da uživaju u koncertu hora „Tribunija“, te nastupu učenika Osnovne i srednje muzičke škole iz Trebinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.