KULTURA

SARAJEVO Umro bh. slikar Affan Ramić

Potvrđeno "Avazovom" portalu

Al. Ti

20.5.2015

Proslavljeni bh. slikar Affan Ramić je preminuo sinoć u 22:30 sati usljed zatajenja srca.

Ovu informaciju je za "Avazov" portal potvrdio Denis Jejin iz Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Inače, Affan Ramić je rođen je 5. juna 1932. godine u Derventi. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1957. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Slikarstvo je specijalizirao u Parizu 1963. i Pragu 1967. godine.

Intenzivno se bavio kolažom, a u jednoj fazi koristio se filigranskim crtežom, inspirisan ornametikom starog bosanskog nakita.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umjetnički rad, među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Zlatna plaketa humanizma - Međunarodne lige humanista.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Sedamdesetih godina bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije.

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine povodom smrti Affana Ramića biće upriličena u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  u petak, 22. maja, sa početkom u 12 sati. 

Sahrana akademika Affana Ramića biće obavljena na gradskom groblju Lav istoga dana sa početkom u 15 sati, saopšteno je iz ANU BiH. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.