KULTURA

"Step Afrika Expirience" od 26. do 29. maja na ASU

Radionica koja spaja mlade ljude uskoro u Sarajevu

M.Ču.

23.5.2015

Polaznici radionice „Step Afika International Youth Camp – Croatia 2015“  koja je krajem prošlog mjeseca upriličena u Puli, učestvovali su srednjoškolci iz BiH, njih deset iz Sarajeva, Banja Luke i Livna, pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Sarajevu. Učenike su vodili glumci Damir Kustura i Sanjin Arnautović, a stečeno znanje prenijet će svojim vršnjacima uz pomoć koreografa Benjamina Zametice na radionici u Sarajevu pod nazivom „Step Afrika Expirience“.

Radionica će biti održana na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u periodu od 26. do 29. maja. Javnu prezentaciju rada zainteresovani će besplatno moći pogledati na Otvorenoj sceni Obala(ASU) 29. maja u 19 sati. Gosti na prezentaciji će biti članovi plesne grupe „Street Feet Academy“. Dan poslije, 30. maja, ovaj performans će biti izveden i u Srebrenici na kulturno-sportskoj manifestaciji „Dani Srebrenice 2015“.

"Step Afrika" je osnovana 1994. godine kao prva profesionalna organizacija posvećena tradiciji stepovanja. Osim što su spojili različite vrste perkusijskih plesova koje su kroz historiju praktikovala afro-američka  bratstva i sestrinstva u SAD-u, specifični su i po tome što su u već navedeno uključili i afričke tradicionalne plesove kao i mnoge druge plesne i umjetničke oblike. Njihove predstave su mnogo više od plesnih predstava, sa mnogo humora, pripovijedanja, muzičkih numera, a izravni sudionik je i publika.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.