KULTURA

U Tuzli otvorena izložba "Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945"

U Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović

Autor:A.B.

23.5.2015

U okviru Manifestacije "Dani antifašizma 1945-1995-2015" JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JU NUB "Derviš Sušić " Tuzla organizovali su danas izložbu u Ateljeu "Ismet Mujezinović" Tuzla "Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945".

-Ova izložba je posvećena ženama Tuzle koje su u toku NOR-a učestvovale u borbama za oslobođenje našeg grada i zemlje od fašizma. Radi se o ženama koje su dale veliki doprinos u brorbi protiv fašizma kada je u pitanju Tuzla. Veliki broj žena su djelovale kao aktivistkinje, odnosno saradnice ilegalne organizacije tuzlanske NOP-a. Tom prilikom obavljale su veoma složene zadatke kao što su kurirski i obavještajni zadaci, te prikupljale sanitetski materijal, hranu i odjeću, kazala je Nataša Perić, kustos Muzeja istočne Bosne Tuzla.

Kuće aktivistica poput Amalije Lebeničnik i Fatime Kurević, kako je dodala Perić, bile su punktovi gdje su se skrivali ilegalci i istaknuti komunisti.

-Nažalost, veliki broj ovih žena je odveden i u zloglasne koncentracione logore. Prema do sada utvrđenim podacima, što na ratištu, što u logorima, ubijeno je više od 83 žena, istakla je kustosica.

Jedan dio izložbe, dodala je, odnosi se na partizansku štampu koja je, između ostalog, tretirala i pitanje žena u NOR-u, konkretno na „Front slobode“, list koji je posebno bio psovećen ženama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.