KULTURA

Polaznici Malog Magacin Kabarea započeli snimanje dječijih igrano-dokumentarnih filmova

Kao pravi filmski profesionalci

Redakcija

8.6.2015

Nakon prvog bosanskohercegovačkog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini" i mjuzikla "Ljubav", polaznici Malog Magacin Kabarea, u tri grupe, od nedelje 7. juna 2015. vrijedno, kao pravi filmski profesionalci, sa svojim edukatorima rade na snimanju četiri filma, koji su rezultat godišnjeg rada MMK Radionice kreativnosti i mašte.   
Filmovi „Komšije“, „Tramvaj“ i „Srijeda“, snimati će se do 17.06.2015.  kao i do sada, u produkciji Udruženja Magacin Kabare i Face TV uz finansijsku podršku Moje banke.

Na pripremi ovih filmova, kao i svih dosadašnjih projekata Malog Magacin Kabarea, radili su djeca polaznici Radionice kreativnosti i mašte i Radionice gitare i muzike, te su uz edukatore Emira Kapetanovića, Sanelu Krsmanović, Sabrinu Begović, Adisu Zuberović, Sašu Peševskog, Lejlu Bajramović, Belmu Košutić, Nenada Tešića, Irhada Kuduza i Harisa Saračevića ne samo osmišljavali svoje likove, tekstove i muziku, nego i učili o svim fazama pripreme filma.

Na jučerašnjem snimanju, nekoliko MMK Seniora, podjelilo je svoja iskustva:

Leda Šantić (12 godina) : Moj lik u filmu „Komšije“ je jedan šareni gušter. U protekloj godini sam se otvorila, a u tome mi je pomogao Mali Magacin Kabare, što se tiče glume ali i u privatnom smislu.

Sergej Lemez (12 godina) : ja sam u filmu „Komšije“ dječak koji se vraća kući i shvata da mu se vamzemaljac nastanio u vazni za cvijeće. Ova godina je bila super jer sam poboljšao  svoju vještinu pravljenja figurica od plastelina i naučio šta je to stop animacija.

Udruženje Magacin Kabare i Općina Vogošća su ovoj godini sklopili saradnju te omogućili djeci iz Vogošće Radionicu kreativnosti i mašte na kojoj polaznici pripremaju dječiji igrani film “Rimljani” koji će biti snimljen u produkciji Općine Vogošća, Udruženja “Magacin Kabare” te RTV Vogošća. Premijera filma je planirana za Dane općine Vogošća 24. juna 2015.
 
Mali Magacin Kabare je jedinstven program radionica kroz koje djeca razvijaju svoju maštu, uče, ali imaju priliku slobodno iskazati svoje mišljenje i stav o društvu u kojem žive. U Malom Magacin Kabareu svako dijete ima jedinstvenu ulogu, te kao režiser, glumac, kostimograf, scenograf, pjevač ili plesač daje svoje ideje i potpis svakom projektu koji se priprema tokom jednog ciklusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.