KULTURA

Promocija monografije „Srebrenica“ Mersada Berbera 11. juna u Sarajevu

Djelo koje govori o strašnom genocidu

M. Ču

8.6.2015

U Bošnjačkom institutu-Fondaciji Adila Zulfikarpašića, 11. juna s početkom u 19 sati bit će upriličena promocija monografije „Srebrenica“ Mersada Berbera. O monografiji će govoriti historičari umjetnosti, prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić i prof. dr. Ibrahim Krzović te akademik Abdulah Sidran.

Radeći na monografiji bez ikakve institucionalne podrške, Berber se najviše oslanjao na dokumentaciju američkog forenzičara i antropologa Williama Haglunda, koji je otkrio posmrtne ostatke više od 2.000 žrtava srebreničkog genocida, te forenzičara Erica Stovera i fotografa Gillesa Peressa koji su izvršili identifikaciju srebreničkih stratišta.

Kroz tragediju Srebrenice, u likovnoj poeziji Mersada Berbera, vode nas antički junaci Dedal i Ikar. Uz likovnu posvetu, umjetnik je svakodnevno pisao, a dio „Zapisa iz ateljea“ objavljen je u monografiji. Berber je godinama radio skice i studije od kojih su kasnije nastala djela objdinjena u monografiji Srebrenica.

Sarajevska promocija monografije osim što će posjetiteljima približiti ovo kapitalno djelo jednog od najznačajnijih svjetskih grafičara, bit će i prilika za susret prijatelja te sjećanje na velikog umjetnika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.