KULTURA

Promovirana monografija "Srebrenica“: Naše vrijeme će svoju historiju morati pisati i kroz slike Mersada Berbera

Večeras u Sarajevu

M. Ču.

11.6.2015

Trajno svjedočenje o sumraku civilizacije na kraju 20. stoljeća i o snazi umjetničkog genija smješteno iza korica na 600 stranica ispisane i umjetničkim djelima obogaćene monografije „Srebrenica“ velikog Mersada Berbera,  predstavljeno je večeras sarajevskoj  javnosti u Bošnjačkom institutu- Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

b

Među prisutnim i najuži članovi Berberove porodice

Promocija je upriličena mjesec pred 11. juli i 20. godišnjicu od strašnog zločina iz  1995. godine, i 20. godišnjicu mira u BiH, a o kapitalnom djelu velikog Berbera koji nas je nažalost napustio 2012. godine, u prisustvu njegovih najbližih, govorili su historičari umjetnosti prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić i prof dr. Ibrahim Krzović, kao i akademik i književnik Abdulah Sidran.

 Zlo i patnja

Monografija „Srebrenica“ Berberov je doprinos kulturi sjećanja, opomeni na nepravdu počinjenu prema bosanskim muslimanima, svjedočenju zla s jedne i ljudske patnje s druge strane, na kojoj je radio godinama skupljaljući materijal, radeći skice i studije, svakodnevno pišući, a tokom rada najviše se oslanjao na dokumentacije forenzičara, fotografa, medija...

- Tragedija Srebrenice za Berbera je bila jedna antička tema za koju se godinama pripremao. Dobro je znao da se prošlost može samo posmarati očima sadašnjosti. Iako je teško ovoj temi gledati u oči, Berber se usudio, zato će naše vrijeme svoju historiju morati pisati i kroz Berberove slike- između ostalog je u veoma nadahnutom govoru kazala Abadžić-Hodžić ističući da je Berber neizmjerno volio Bosnu i da stoga žali što se promocija njegove monografije održava posthumno.

Angažirana umjetnost

Krzović je podcrtao da je Berber veliki dio života živio u sretnom stvaralaštvu, a na kraju, odgovorio je djelom satkanim od bola.

- Ovo je sjajan monumentalan primjer angažirane umjetnosti. Berber je smogao snage da svoju bol izrazi u ovoj knjizi i hvala mu na tome- dodao je Krzović.

Akademik Sidran istakao je da pred temom kao što je Srebrenica u njemu preovlada  osjećaj stida, bespomoći, ali i osjećaj krivnje, iako je bezrazložan i neutemeljen. Na promociji monografije „Srebrenica“ prvi put je pročitao svoju poemu „Suze majki Srebrenice“ koju je na zamolbu onih kojima je i posvećena napisao 2006. godine.

Poema je uvrštena u Berberovu monografiju.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.