KULTURA

Uskoro dokumentarac o Jasminu Džemidžiću

"Magacin Kabare" pomaže osobama s invaliditetom

M. Ču.

12.6.2015

Tim „Magacin Kabarea" iz Sarajeva, predvođen Emirom Kapetanovićem, nastavit će borbu za prava osoba s invaliditetom koju je prošle godine kroz projekt „Sit down komičar", u kojem je glavna uloga Jasmin Džemidžić, započeo u saradnji s Ambasadom SAD u Sarajevu.

Ovoga puta radit će predstavu i snimati dokumentarac o životu Džemidžića. Kako ističe Kapetanović, dokumentarac će ga pratiti kroz proces pravljenja svog pozorišta, odnosno predstave, ali i njegov život prije nego što je postao komičar i dio „Magacin Kabarea". Prvi dan snimanja planiran je za subotu, 13. juna, kada će Jasmin biti šef žirija na polufinalu takmičenja stand-up komičara BiH "Šeret".

- Snimat ćemo Jasminov dolazak na zabavu prije takmičenja, učešće u takmičenju, odlazak na koncert, ali i njegov povratak kući u sitne noćne sate. Cilj nam je obići BiH, ali i regiju te pomoći podizanju svijesti o stanju osoba s invaliditetom u našoj državi, ali i konkretno utjecati na mijenjanje dosadašnjih zakona vezanih za osobe s invaliditetom - pojasnio je Kapetanović.

Realizaciju projekta pomoći će i doktorica pravnih nauka na Američkom univerzitetu u Vašingtonu Nerina Čevra te scenarista i reditelj Dženan Medanović.

- Moja univerzalna poruka bi bila da život osoba s invaliditetom nije nimalo lak i da prolazimo kroz raznorazne torture društva, kako svjesne tako i one nenamjerne. I nije nimalo jednostavno kada živite u društvu koje vas čini osobom s invaliditetom više nego što to zaista jeste. Ali da i, uprkos tome, postoje neki, doduše rijetki, ljudi koji će vam dati priliku bez obzira na sve i pomoći vam da ostvarite svoje snove. I zato je vrijedno boriti se - istakao je Džemidžić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.