KULTURA

Reditelj Slobodan Maksimović snimio film "Nika"

Priča o 17-godišnjakinji koja želi voziti Formulu 1

M. ČUSTOVIĆ

2.7.2015

Nakon višemjesečnih priprema i 28 dana na setu, reditelj Slobodan Maksimović, Sarajlija koji već godinama živi u Sloveniji, okončao je snimanje svog novog dugometražnog igranog filma „Nika", za koji uz pisca Matjaža Pikala potpisuje i scenarij.

Podrška treninga

- Scenarij smo počeli pisati prije tri godine u Moskvi, kada smo nastupali na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za umjetnike. Prošle godine smo zajedno s produkcijskom kućom „Nora" iz Ljubljane dobili sredstva od RTV Slovenije i Filmskog centra i 16. maja ove godine počeli snimanje na odabranim lokacijama u Kopru, Izoli i Piranu (slovenska obala). Inače, po završetku snimanja kratko sam boravio u Sarajevu, a razlog je bila prerana smrt jednog od mojih najboljih drugova Anera Selamovića - kazao nam je potreseni Maksimović.

Film „Nika" je priča o 17-godišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana postane vozačica Formule 1. Zbog tragične smrti njenog tate, mama joj zabranjuje da trenira karting i tu dolazi do narušavanja njihovih odnosa. Nika popušta u školi, umjesto na časove odlazi na treninge i zaljubljuje se u tattoo majstora Aleksa i sve to skriva od mame.

- Nikina velika podrška je karting trener Nani koji izuzetno cijeni njen talent i nagovara je da se posveti školi i popravljanju ocjena, a on će zauzvrat uvjeriti mamu da Nika nastavi s pripremama za „Adriatic Cup". Nika ispunjava svoje obećanje, ali ubrzo slijedi razočarenje, mama je prodala Nikin gokart... To je sve što vam mogu reći za sada, ako Vas zanima kraj moraT ćete pogledati film čiju premijeru planiramo za iduću godinu - istakao je Maksimović.

Pravilne odluke

Naglašava da je film, iako ima prefiks omladinski, jednako namijenjen i odraslima, jer roditelji su ti koji pomažu djeci u donošenju pravilnih životnih odluka pravim pristupom.

Ilenia Mahnič u glavnoj ulozi

Glavnu ulogu iznijela je talentirana Ilenia Mahnič (Ylenia), koja je upravo završila treći razred gimnazije. Ulogu momka u kojeg se zaljubljuje u filmu odigrao je 24-godišnji Benjamin Krnetić, diplomirani glumac, koji je inače svoju prvu ulogu ostvario u filmu Gorana Vojnovića „Čefuri raus".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.