KULTURA

Izradio skulpturu Rame, kojeg su natjerali da sina doziva u smrt

Umjetnik Mensud Kečo podsjeća na strašan zločin

M. ČUSTOVIĆ

8.7.2015

Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba svi hajte… Ovim riječima je jula 1995. godine Ramo dozivao sina Nermina da se preda, pri tom ne sluteći da ga doziva u smrt, iako su mu pripadnici Vojske RS obećali da im „neće ništa“.

Upravo taj prizor inspirirao je umjetnika Mensuda Keču, koji je posljednjih 15 dana posvetio realizaciji skulpture oca Rame kako bi zauvijek zabilježio taj strašan prizor. To je njegov umjetnički i ljudski doprinos istini povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kaže da ga godinama prati ta slika Rame kako doziva sina.

screenshot-1

Kečo: To je najužasnija scena

- To mi je najužasnija scena, čak gora od one gdje se vidi direktno ubijanje. Nisam mogao da ne reagiram na to. Izradio sam skulpturu koja se zove „Nermine dođi“. Visoka je dva metra, rađena je u različitim materijalima, od betona, gipsa, plastike, silikona i ostalih trajnih materijala. Imam namjeru da je instaliram 10. jula u sarajevskom Velikom parku, u blizini spomenika ubijenoj djeci, što će joj dati dodatnu simboliku. Iza skulpture postavit ću instalaciju - ogledalo koje će biti okrenuto horizontalno na zemlji, dva metra visine i širine 60 centimetara, a okolo će biti zemlja, kao otkopan mezar - kazao nam je Kečo. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.