KULTURA

NA PROBI Dobro se zabavljamo, a ozbiljno radimo

Naša ekipa družila se s glumcima predstave „Buba u uhu" koju režira Admir Glamočak

M. ČUSTOVIĆ

10.7.2015

Pod budnim okom poznatog glumca i reditelja Admira Glamočaka na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u toku su generalne probe za predstavu „Buba u uhu", a jednoj je prisustvovala i ekipa "Dnevnog avaza". Zabilježili smo sjajnu atmosferu, mnogo smijeha, raspoložene glumce dok s uživanjem i lakoćom kreiraju svoje uloge.

Bit će to, bez sumnje, veliki povratak kultnog djela autora Žorža Fejdoa (Georges Feydeau) na sarajevsku teatarsku scenu, a pun je zanimljivih zapleta i duhovitih obrta, nevjerovatne zabune neobičnih likova i zavrzlame zbog sumnje jedne žene da je muž vara, jer je zakazao u krevetu. Premijerna izvedba planirana je za 15. juli, s početkom u 19.30 sati.

Dobar ansambl

- Dobro se zabavljamo, a ozbiljno radimo. Kombinacija te ozbiljnosti i zabave trebala bi uroditi plodom, i ja se nadam da će se toliko koliko smo se mi zabavljali zabaviti i publika - poručio je Glamočak, koji u predstavi igra dvije uloge.

buba-u-uhu-proba-06-is

Da ništa ne prepušta slučaju i da uvijek igra na sigurnu kartu, a kako i ne bi kada je potpisnik trenutno najdugovječnije predstave u Sarajevu, ako ne i u cijeloj BiH, pokazao je odabirom vrhunske glumačke ekipe, među kojom je i Senad Bašić. On je u „Bubi u uhu" igrao kao student, a onda i prije rata u Kamernom teatru 55. A zanimljivo je da i sada igra ulogu koju je igrao ranije. Uloga zbog govorne mane neodoljivo podsjeća na Majka Kjajevića kojeg je utjelovio u kultnoj „Audiciji".

- Tumačim ulogu nećaka gospodina Šandebiza, direktora te osiguravajuće kompanije, i veliko mi je zadovoljstvo to igrati. I prošli put sam to igrao, s tim da ću sada pokušati da unesem neke novine, jer je to davno bilo. „Buba u uhu" je komedija vrlo tipičnog, situacionog tipa i publika će je primiti veoma dobro, kao i uvijek. Nema nikakvu ambiciju osim da se zabavi publiku i uvjeren sam da hoće, s obzirom na to da je Admir okupio dobar ansambl- istakao je Bašić.

buba-u-uhu-proba-02-is

„Buba u uhu" bila je razlog zbog kojeg se Alen Muratović zaljubio u pozorište još kao 15-godišnjak dok ju je u ratu čak nekoliko puta gledao u Kamernom teatru 55. Danas mu je pripala čast da stane na scenu s nekim od glumaca koje je tada gledao, a kroz smijeh nam je kazao da je dobio ulogu za koju je i pretpostavljao da će mu biti dodijeljena.

Lijepi momci

- Često me vide u ulogama nekih zavodnika, nekih simpatičnih i lijepih momaka koji trče za suknjama, pa ni ovoga puta nije bilo drugačije. U svakom slučaju, to je, dakle, područje u kojem imam glumačkog iskustva, ali ću se truditi da ova uloga ne bude kao prethodne, jer je, naravno, drugi komad, druge su okolnosti - pojasnio je Muratović.

Likovnost predstave, scenografiju i kostimografiju riješit će Vanja Popović i bit će prilagođena današnjem vremenu.

Glumačka podjela

  • Etjen, sobar - Aldin Omerović
  • Antoanet, sobarica, supruga Etjenova - Sanela Pepeljak
  • Finaš, doktor - Aleksandar Seksan
  • Šandebiz Viktor Emanuel, direktor osiguravajuće kompanije - Admir Glamočak
  • Šandebiz Rejmond, supruga Viktora Emanuela - Mediha Musliović
  • Homenides de Histangva Karlos - Izudin Bajrović
  • Homenides Lisjen, supruga Karlosa - Emina Muftić
  • Kamij, rođak Šandebiza - Senad Bašić
  • Romen Turnel, knjigovođa - Alen Muratović
  • Ferajon, vlasnica hotela - Tatjana Šojić
  • Eženi, sobarica - Merima Lepić
  • Batisten - Riad Ljutović
  • Ragbi - Vedran Đekić
  • Poš - Admir Glamočak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.