"Što pepeo priča" je himna ljubavi i životu

U Sarajevu promovirana knjiga Dževada Karahasana

M. Ču.
20.07.2015 21:45

Trilogija „Što pepeo priča“ o perzijskom mistiku Omaru Hajamu (Hajjam) autora Dževada Karahasana promovirana je večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.  

Iza korica jedne knjige smještena su tri dijela, prvi „Sjeme smrti“, drugi „Utjeha noćnog neba“ i treći „Miris straha“.  Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku.

O knjizi su govorili magistar Alma Sarajlić, v. d. direktorice Gradske biblioteke Grada Sarajeva, i prof. dr. Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

- Glavni junak Omar Hajam u romanu je nazvan hakim, što u prijevodu znači čovjek znanja. On je autentican znanstvenik, on je bice koje vjecito postavlja pitanja, ali ne nalazi odgovore u svijetu gdje svi podmecu svoju istinu. Radnja romana događa se uglavnom u Isfahanu. Godinama je Karahasan proučavao Hajamovo doba i zaista ga je vjerodostojno predstavio- kazao je izmedju ostalog Babic, a praveci paralelu izmedju naseg i Hajamovog vremena, naglasio je da ljudski svijet ne može uspjeti u strahu, već u ljubavi i postovanju. Stoga je roman "Što pepeo prica" himna životu i himna ljubavi. 

 

 

NA VRH