KULTURA

Udruženje Akcija: Dosta je praznih obećanja, osigurati finansiranje na svim nivoima vlasti

Konkretni prijedlozi kako pomoći Zemaljski muzej

Autor:M. ČUSTOVIĆ

13.8.2015

U danima kada različite političke garniture obećavaju da će otvoriti vrata Zemaljskog muzeja BiH, predstavnice Udruženja Akcija, Aida Kalender i Ines Tanovi-Sijerčić, danas su u ovoj naučnoj i kulturno-historijskoj instituciji prezentirale preporuke i konkretan plan kako joj pomoći i vratiti je iz kome u život.

Organi upravljanja

Ističući da Zemaljski muzej, kao i institucije slične njemu, ne mogu funkcionirati od vlastitih prihoda, Kalender je naglasila da zbog toga moraju imati konkretne izvore finansiranja, jer javna institucija je ona koja se finansira iz budžeta, po propisima evropske komisije.

Dosta je praznih obećanja. Djelovanje Zemaljskog muzeja BiH treba proglasiti od interesa za Federaciju BiH, Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo te Općinu Centar, ali i sve ostale općine i osigurati njegovo javno finansiranje na svakom od navedenih nivoa vlasti, izuzev države BiH, jer je taj interes već postoji na osnovu važećih zakonskih propisa. Također, potrebno je izvršiti imenovanje organa upravljanja i rukovođenja Zemaljskog muzeja BiH u skladu sa pozitivnim pravnim propisima- istakla je Kalender.

Navodi da bi se izbor i imenovanje organa upravljanja i rukovođenja trebalo izvršiti putem javnog konkursa uz osiguravanje potpune transparentnosti izbora kroz sve faze postupka imenovanja.

Menadžerske sposobnosti

Pri tome bi trebalo voditi računa o menadžerskim sposobnostima kandidata uz poštivanje struke. Javno finansiranje Zemaljskog muzeja treba osigurati po uzoru na zemlje iz okruženja, gdje je samo manji procenat potrebnih sredstava muzej dužan obezbijediti putem tržišnog privređivanja. Bosna i Hercegovina bi trebala poštovati obaveze koje proizlaze iz Konvencija UNESCO-a i Vijeća Evrope, čija je potpisnica, a koje se odnose na aktivno učešće u zaštiti, očuvanju i promociji kulturnog naslijeđa- naglasila je Kalender.

Rješavanje pitanja Zemaljskog muzeja donijet će val promjena, a samim tim i rješenja za ostalih šest kulturnih institucija od državnog značaja među kojima su Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijski muzej BiH.

FK Sarajevo na dežuri

Tanović-Sijerčić osvrnula se na akciju „Ja sam Muzej“ ističući da je odziv i više nego dobar, te da dnevno na dežurama bude više od stotinu ljudi.

Velike brojke koje govore koliko je građanima stalo do muzeja. Danas su sa nama bili i članovi Fudbalskog kluba Sarajevo. Pridružit će nam se i francuski i britancki ambasadori, gosti Sarajevo Film Festivala, dolaze nam kolege iz Slovenije- istakla je Tanović-Sijerčić.

Također, prema njenim riječima u akciju su se uključile i mnoge kompanije koje su obezbijedile sredstva potrebna za modernizaciju Zemaljskog muzeja.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.