KULTURA

TALENTOVANA TESNIM KARIŠIK ODUŠEVLJAVA Njena fotografija među najboljim na stranici National Geographica

Svijetla budućnost pred 17-godišnjom fotografkinjom

A.U.

13.8.2015

Mlada Tesnim Karišik nedavno je impresionirala bh. javnost kada je njena fotografija "Yin&Yang“ izabrana u kategoriju "Editor's spotlights" na stranici National Geographica.

"Fotografija 'Yin&Yang' bila je moja vizija, a željela bih se zahvaliti Hani Zebi koja mi je pomogla u realizaciji", kazala je Karišik za "Avazov" portal.

ying-yangbaszavrsna

Yin&Yang predstavlja nadopunjavanje dobra zlom i zla dobrom (Foto: Tesnim Karišik)

Za realizaciju ovakve fotografije, kako kaže, bilo je potrebno naći modele, odjeću i lokaciju, a ovo posljednje predstavljao je i najveći izazov jer je trebala slikati iz ptičije perspektive. Na kraju, to joj je pošlo za rukom tako što je slikala sa mosta. 

"Fotografijom se bavim od malena, a intenzivnije u posljednjih godinu i po, te sam do sada pohađala razne kurseve", rekla je Tesnim koja je rođena u glavnom gradu Jordana Ammanu.

88

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (Foto: Tesnim Karišik)

Kaže da joj je najviše znanja prenijela Aida Redžepagić koja se, također, fotografijom bavi već dugi niz godina.

"Volim sve žanrove fotografije pošto se još uvijek tražim, ali najviše sam zainteresovana za umjetničku fotografiju", kazala je Karišik.

Tesnim je pojasnila i sistem takmičenja na stranici National Geographica.

188

Foto: Tesnim Karišik

"Na stranici yourshot.nationalgeographic.com možeš biti u kategoriji 'Editor's favourites', a ukoliko fotografija dobije dovoljno glasova, može doći u 'Editor's spolight', tada postoji i šansa da bude objavljena u njihovom časopisu", kazala je Tesnim.

Dodaje da ima još mnogo ideja, a trenutno radi na jednom projektu čija će tema biti različitosti. Također, Tesnim je vrlo aktivna, te voli čitati knjige a volontira u čak deset organizacija. 

66

Foto: Tesnim Karišik

Fotografije ove mlade umjetnice već su izlazile u popularnom modnom časopisu "Vogue", što predstavlja značajan uspjeh s obzirom da ima tek 17 godina.

"Za fotografiju je važno svjetlo, kompozicija i poruka koju nosi, a dobra fotografija se može napraviti i mobitelom“, kaže Tesnim.

Dodaje da je već imala i izložbu fotografija u Petoj gimnaziji u Sarajevu, te je pobjeđivala na mnogim konkursima. 

Više fotografija ove talentovane fotografkinje možete pogledati na njenoj Facebook stranici "Tesnim Photography".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.