KULTURA

Na tešanjsku Gradinu stigli umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Austrije i BiH

UG "Stari grad" organiziralo Petu likovnu koloniju

M. Čabrić

14.8.2015

Udruženje gradjana „Stari grad“ iz Tešnja uz podršku Općine je, u okviru kulturno- zabavne manifestacije "Ljeto u Tešnju" u ovom gradu organiziralo Petu likovnu koloniju. U živopisnom ambijentu tešanjske Gradine ove godine stvaraju umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Austrije i naše zemlje.

 Uz starije umjetnike koji su redovni na dosadašnjim likovnim kolonijama u Tešnju, tu su i mladi umjetnici medju kojima je i studentica Akademije likovne umjetnosti u Novom Sadu Aleksandra Ristić.
 -Trenutno sam na master-studijama i evo imam priliku da dodjem u Tešanj na vašu koloniju. Ovo je za mene jedno novo iskustvo. Jako je ijepo-kaže Aleksandra.

 Poput Sarajeva i u Tešnju se na malom pro

storu sudaraju ostaci osmanske i starije arhitekture sa modernim gradjevinama i industrijskim objektima koji, smatraju umjetnici, nisu narušili arhitektonsku jezgru starog grada.
 -Meni se svidja što je Industrijska zona u Tešnju odvojena od grada i  uopšte ne remeti taj arhitektonski sklad-kaže Miralem Lalo Srkalović, akademski slikar rodjen u Tešnju, živio u Goraždu, a već 24 godine živi i stvara u Austriji.
Uz malo novca i mnogo entizijazma aktivisti Udruženja „Stari grad“ podarili su Tešnju još jedan vrijedan  kulturni dogadjaj koji privlači sve veći broj umjetnika.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.