KULTURA

Reditelju Atomu Egoyanu uručeno počasno srce Sarajeva

Otvoren i drugi program "Posvećeno"

Fena

19.8.2015

Jednom od najplodnijih svjetskih reditelja Atomu Egoyanu danas je u kinu Meeting point uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.
 
Time je otvoren i drugi program "Posvećeno" ("Tribute to") 21. Sarajevo Film Festivala, u okviru kojeg će biti prikazana tri od 15 ostvarenja ovog autora.
 
Nagradu mu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra, naglašavajući da je program "Tribute to" posvećen rediteljima koji su nas oduševljavali i čije filmove svi jedva čekaju da pogledaju na Festivalu.
 
- Davanjem ove nagrade želimo da odamo počast jednom od najznačajnijih savremenih filmskih autora, koji nije samo pozorišni i operni režiser, nego i vizuelni umjetnik, pisac i profesor filma. Zovu ga majstorom vizualnih i jezičkih pripovijedanja i mi se slažemo s tim - kazao je Purivatra.
 
Egoyan je, preuzimajući nagradu, istaknuo da je bio na mnogim festivalima i osvojio brojne nagrade, ali da ova za njega ima poseban značaj jer dolazi od Festivala izniklog u ratu, po čemu je njegov duh poseban.
 
- Ovaj je Festival nastao iz strasti i otpora nasilju protiv ljudskog duha. Ljudi su u podrumima priređivali projekcije usred noćne more koja ih je okruživala. Ovo mi je najsnažnije priznanje koje sam mogao dobiti. Hvala vam puno, ova mi nagrada zaista jako puno znači - kazao je on.
 
"Egzotika" naziv je prvog ostvarenja koje će biti prikazano festivalskoj publici, a uslijedit će još Egoyanovi filmovi "Ararat" i "Slatka budućnost".
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.