KULTURA

SARAJEVO FILM FESTIVAL Benicio Del Toro dobio Počasno Srce Sarajeva

Dodjeljena nagrade "Počasno Srce Sarajeva"

M. Čustović

20.8.2015

21:20 Hvala vam. Danas me je neko pitao u čemu je razlika između ove nagrade i drugih koje sam primio.. Moram da kazem da je za mene primarno hrabrost, ova nagrada me asocira na hrabrost, asocira me na predanost. Na toliko toga što je ova nagrada i ovaj grad znači. Također na neodustajanje na predanost prema ciljevima koji su postavljeni, uključivanje drugih. Podsjeća me ustvari na neki način na pticu feniks. I htio bih da vam se zahvalim svima još jednom, hvala vam i nemojte dopustiti da se ovo što imate pokvari na bilo koji način. Nastavite molim vas ovako kako ste i do sada radili. Hvala.

srce-sarajeva-1

21:05 Beniciju Del Toru dodijeljeno je Počasno Srce Sarajeva u otvorenom kinu "HT ERONET" prije projekcije filma.

benicio-11

Slavni holivudski glumac Benicio Del Toro danas je stigao u glavni grad BiH kako bi preuzeo nagradu "Počasno Srce Sarajeva" za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Najveće ovacije publike izazvao je večeras ispred Narodnog pozorišta, kako se i očekivalo, kada je prošetao uoči projekcije filma "Savršen dan" u okviru Open Air programa 21. SFF-a.  Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu.

- Nije važno šta ja mislim o ovom ostvarenju  koliko to kako će ga gledaoci prihvatiti. To je balans između drame i komedije. Ostvarenje je o humanitarnim radnicima koji su pomagali poslije rata u Bosni i Hercegovini i malo je drugačiji od ostalih. Nadam će publika uživati u filmu i da će ga osjetiti jer je ovo barem napola zapravo bosanska priča, kazao je Del Toro.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.  

Nagradu “Počasno Srce Sarajeva” dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnes B, koja je također i pokroviteljica Festivala.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.