KULTURA

Emir Kapetanović: Dokumentarac o djeci mira

Nova sezona Malog Magacin Kabarea

Autor:E. BAKIĆ

13.10.2015

Uskoro počinju radionice za najmlađe u Malom Magacin Kabareu. Umjetnički direktor Emir Kapetanović otkrio nam je da radionice kreativnosti i mašte ove godine donose nešto novo.

Gostovanje u Švedskoj

Ovo je četvrta godina postojanja radionica, a kako kaže Kapetanović, ovogodišnji program bit će najzanimljiviji do sada. Četverogodišnji angažman rezultirao je pozitivnim kritikama i saradnjom s ljudima iz drugih zemalja. 

- S našim mališanima ponovo ćemo gostovati u Švedskoj. U toj zemlji smo već smo proveli pet dana kako bi najmlađi usavršili oblast medija i pedagogije. Tom prilikom smo posjetili i najznačajnije institucije koje rade s djecom u Švedskoj – kazao je Kapetanović, koji tvrdi da je rad s djecom u zemljama Zapadne Evrope veoma napredan, ali se nada da će i naša zemlja postići taj kvalitet.

Do sada su u radionicama učestvovali mladi iz općine Centar, ali su od ove godine angažirani i učesnici iz Vogošće i Ilidže, što podrazumijeva bolji kvalitet radionica i više zainteresiranih.

Učesnici u radionicama su mladi od 6 do 18 godina, a ovogodišnji plan je da tinejdžerske grupe snime vlastito iskustvo. Na ovaj način dobili su  priliku da urade prvi vlastiti dugometražni film, koji podrazumijeva da svako dijete napravi kratki opus svog školovanja.

Da radionice privlače najmlađe, dokaz je i to da je prve godine bilo 20 polaznika, a danas ih je u Malom Magacin Kabareu 120.

- Trudimo se da opravdamo interes i svakodnevno uvodimo nešto novo, a to su bolji program, filmovi i rad sa mladima – ističe Kapetanović.

Naglasak stavlja na predavače. Uglavnom su to ljudi iz različitih umjetničkih oblasti. Također, žele proširiti oblast i djecu upoznati s drugim zanimanjima, profesijama pored glume i režiranja. Najmlađi učesnici do sada su mogli slušati predavanja domaćih gostiju, ali od drugog semestra namjeravaju napraviti razmjenu izvan granica naše zemlje.

- Prioritet nam je kvalitetan rad s djecom pa tek onda film, jer kad nauče kako se to radi na najbolji način, onda mogu sami praviti svoj film, kreirati vlastitu maštu i talent – poručio je Kapetanović, a gluma i režija su elementi kroz koje direktor mašta zajedno s najmlađima.

Naglasak stavlja na mlade umjetnike iz BiH, koji posjeduju kvalitet, a dokaz za to je nedavni agažman naših nekoliko glumaca u američkoj TV seriji “Legends”.

- Ovo je dovoljan pokazatelj koliko dobre glumce imamo, a što se tiče reditelja, mislim da su mladi veoma dobri – govori Kapetanović.

Otkrio nam je da trenutno s kolegama Nevenom Samardžićem i Sašom Pačenskim priprema prvi dugometražni film, u produkciji Ademira Kenovića. Ovo je prilika da tri reditelja iz iste generacije pokažu svoj kvalitet i urade nešto dobro. 

Premijera u Mostaru

Trenutno priprema i dokumentarac “Djeca mira”, koji okuplja djecu rođenu poslije 1995. godine. Namjerava napraviti film o prvoj bosanskohercegovačkoj generaciji djece koja su rođena u miru, kroz razgovor s njima prisjetiti se dana koje su preživjeli njihovi roditelji i starije generacije. 

Snimit će dešavanja iz svakodnevnog života ove generacije, gdje izlaze, čime se bave i, na kraju, šta žele od BiH i svog života. Premijera dokumentarca bit će 14. decembra u Mostaru.

Hip-hop muzika

Emir je odrastao uz hip-hop muziku i na taj način shvatio je neophodnost iskrenog reagiranja i upiranja prstom u stvari koje nam ne odgovaraju.

S druge strane, rad u Magacin Kabareu naučio ga je da postoje drugačiji, suptilniji načini prenošenja svojih ideja. Kao rezultat te dvije, velike inspiracije i ljubavi, došao je do stila koji mu olakšava da priča o stvarima i dešavanjima u našem društvu.

Voli kuhati

Slobodno vrijeme Emir provodi sa suprugom Zanom Marjanović. Obično vikend iskoriste za eksperimentiranje u kuhinji, kada puste mašti na volju.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.