KULTURA

Večeras završava manifestacija "Andrićevi dani"

Zijah Sokolović nastupio u prepunoj dvorani HAK Travnik

K.K.

9.11.2015

Nakon mjesec dana i preko trideset različitih sadržaja u Travniku je završena kulturna manifestacija "Andrićevi dani" kojom se Travničani prisjećaju najpoznatijeg sugrađanina koji je ovaj grad stavio na sve književne mape svijeta.

Ovogodišnji "Andrićevi dani" održani su  u godini kada je obilježena 40-ta godišnjica smrti nobelovca Ive Andrića , 100 godina od prvog dolaska Andrića u Travnik, te 70 godina od objavljivanja negovih djela "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica".

Jedan od posljednjih sadržaja bila je predstava "Glumac .... je glumac.... je glumac" Zijaha Sokolovića i promocija istoimene knjige koja je održana u Hrvatskom amaterskom kazalištu Travnik.

- U odnosu na vrijeme u kojem mi živimo sada i u odnosu na mogućnosti i shvatanje vremena i samog sebe, mislim da je i ovo uspjeh. Po nekim civilizacijskim normama ovo je preskromno - kazao glumac Zijah Sokolović govoreći o samoj manifestaciji.

Preko trideset sadržaja tokom mjesec dana. Od promocija knjiga, preko izložbi slika i umjetničkih fotografija, doteatraskih predstava, dokumentarih filmova i predavanja o djelu nobelovca  obilježilo je ovogodišnje „Andrićeve dane“. Organizatori ne kriju zadovoljstvo kako brojem događaja, tako i posjetom, ali i najavljuju promjene koncepta sa ciljem daljeg poboljšanja.

Ovogodišnju manifestaciju zatvara muzički performans pod nazivom "Muzika iz romana" u izvedbi travničkog benda Mustra Orchestra koji je najavljen za večeras u 19 sati u Gradskjoj biblioteci u Travniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.