KULTURA

BNP ZENICA U subotu Međunarodna teatarska manifestacija "Noć teatra BiH"

Pod motom Bit(n)i ili nebit(n)i

Autor:D. Pa.

19.11.2015

​Bosansko narodno pozorište Zenica već šesti put je koordinator teatarske manifestacije "Noć teatra BiH", koja ima međunarodni karater.

Ova manifestacija ima za cilj da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske i izvebene umjetnosti i ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište i iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene  prostore, radionice i da se upozna sa glumačkim ansamblom i uposlenicima pozorišta - pojašnjavaju iz BNP Zenica.

​Pod motom Bit(n)i ili nebit(n)i organizatori i učesnici manifestacije žele poslati poruku o važnosti teatarske, ali u i umjetnosti uopšte i pravu svakog pojedica na umjetnost, na mogućnost kreiranja i izvođenja umjetnosti. 

Stoga nam i jeste cilj da okupimo umjetnike, stvaraoce i publiku u kulturnim i umjetničkim centrima u svim gradovima u BiH, pokrenemo dijaloge, prezentujemo stvaralaštvo, tražimo mišljenje publike o našem radu, da promovišemo i slavimo umjetnost - dodaju iz BNP Zenica.

​Pojašnjavaju kako program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu, te prigodnu gastronomsku ponudu.

Učesnice značajne međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja i to ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu. 

Stoga nam je želja da i ovaj put zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, ali i zadržavamo naše posjetioce, privlačeći i novu mladu publiku - poručili su iz zeničkog pozorišta.

​Ovogodišnja jednodnevna ali i cjelonoćna manifestacija Noć teatra BiH, kada će scenski prostori da postanu mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, na programu je u subotu 21. novembra, a okupiće 17 teatra i teatarskih grupa iz 10 gradova.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.