KULTURA

Promovisan album "Kuća saza"

Počeli "Ilhamijini dani" u Travniku

K. K.

20.11.2015

Sinoćnja promocija CD-a "Kuća saza“, Jusufa Brkića bila je prvi sadržaj ovogodišnjih "Ilhamijinih dana“ koji su počeli u Travniku u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Travnik. U sklopu promocije upriličeno je i predavanje i radionica pod nazivom "Saz: Uloga i primjena u BiH".

Manifestacija "Ilhamiji dani" održava se  u znak sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju Žepčaka, alhamijado pjesnika  i najhrabrijeg bošnjačkog intelektualca tokom razdoblja osmanske vladavine u BiH.

Abdulvehab Ilhamija Žepčak rođen je 1773. godine u Žepcu, a pogubljen  je 1821. godine u Travniku. Jedan je od rijetkih koji je u onom  vremenu pisao na bosanskom jeziku. Osim na bosanskom pisao je i na turskom i nešto malo na arapskom jeziku. Poezija mu je uglavnom sufijska, mistička. On je jedan od mnogih pisaca koje je riječ, ali istinita i pravedna riječ, koštala života.

Ono po čemu je bio i ostao prepoznatljiv jeste njegova pjesma "Čudan zeman nastade". Zbog ove pjesme je došao u sukob sa tadašnjim vezirom Dželaludin-pašom (Dželalijom). Upravo ova kasida je bila razlog njegovog pogubljenja 1821. godine u Travniku.

Manifestacija "Ilhamijini dani" ove godine ponudit će 11 sadržaja i traje sve do 21. decembra.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.