Od sutra u Zemaljskom muzeju dostupan edukacijski "Study table"

U produkciji FAMA Metodologije i Galerije 11/07/95

Fena
21.11.2015 14:23

U produkciji FAMA Metodologije i Galerije 11/07/95 te uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kao dio kampanje “20 godina zajedno postižemo više” u Sarajevu će od nedjelje, 22. novembra u Zemaljskom muzeju narednih mjesec dana biti izložen edukacijski "study table" u okviru projekta Škola znanja: Mapiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Riječ je o jedinstvenom formatu koji će posjetioci imati priliku vidjeti, gdje će na jednom stolu biti predstavljene četiri vizualizirane i kontekstualizirane ključne faze u ovom mirovnom sporazumu: (1) rat 1992.-1995.; (2) Američka ‘Šatl diplomatija’; (3) 21 dan pregovora u Dejtonu; i (4) Postdejtonska Bosna i Hercegovina.

- Dejtonski mirovni sporazum nije samo mirovni sporazum koji je očuvao stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini; on je prilika da se uči o tome kako nastaju ovakvi sporazumi. Nadamo se da će ovaj Edukacijski 'Study Table' omogućiti kontekstualizaciju i vizualizaciju događaja koji su obilježili kraj 20. stoljeća i koji i danas nastavljaju da formiraju budućnost Bosne i Hercegovine - istakao je Miran Norderland, autor projekta.

Projekt 'Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma' začet je 2000. godine kada su Miran Norderland i FAMA tim dobili odobrenje ambasadora Richarda Holbrooka i njegove izdavačke kuće „Random House“ da koriste njegovu knjigu „Završiti rat“ radi kreiranja FAMA albuma pod nazivom „Dejtonski mirovni sporazum: mapiranje pregovora“. Cilj projekta bio je da se vizualizira i kontekstualizira put do Daytona pomoću mapiranja američke „šatl diplomatije“ i mirovnih pregovora u Daytonu na način da budu pristupačni široj javnosti, saopćili su organizatori.

NA VRH