KULTURA

Festival "Kao nekad pred Božić 2015" sutra na sceni sarajevskog BKC-a

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića

Fena

1.12.2015

Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2015" bit će održan sutra u koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Smotra "Kao nekad pred Božić" posvećena je najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Kao i prethodnih godina, posjetitelji će imati priliku uživati u izvedbama  tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama.

Ovaj muzičko-scenski spektakl osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH.

Osnovni ciljevi projekta su stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu muziku, tekst i vizualni događaj, saopćeno je iz Press službe Festivala.

- Blagdan Božić je, kao eminentna vjerska forma, obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se  transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. Skupno i organizirano obilježavanje Božića u BiH dalo je ovom blagdanu nacionalnu i građansku dimenziju u prvoj polovini 20. stoljeća. Božić je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni i njegova etička i svečarska dimenzija, kao objekt percepcije umjetnika. Uz Božić su, gledajući sa sociološkog aspekta, vezani kultura kuće, kulinarska kultura, običaji, tradicija, obitelj - kazala je članica Direkcije Festivala Vera Šakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.