KULTURA

Predstava "Čekajući Marčela" proslavila pet godina igranja na TIFBU 2015

Zajednički projekat bugojanskog Teatra "Fedra" i trebinjske Kulturne scene "Male stvari"

Redakcija

9.12.2015

Saradnja bugojanskog Teatra "Fedra" i trebinjske Kulturne scene "Male stvari" na predstavi "Čekajući Marčela" traje već pet godina. Bugojanskom premijerom 4. decembra 2010. godine počeo je život ove predstave, koja je izvođena u mnogim zemljama regiona i Evrope.

Predstava autorskog dvojca Stefano Ričija i Đanija Fortea, trgikomična je priča o dvojici "luđaka" koji u parku ludnice "ubijaju" vrijeme tako što izmišljaju, igraju životne situacije i priče, pokušavajući da na taj način bar na trenutak pobjegnu od okrutne stvarnosti i sudbine koja ih je zadesila.

Prva glumačka postava ove predstave bila je sastavljena od Suada Velagića iz Teatra "Fedra" Bugojno i Željka Miloševića, glumca Kulturne scene "Male stvari" Trebinje. Kroz ovih pet godina igranja, mijenjaju se likovi, pa tako u predstavu dolazi novi glumac iz Trebinja Vladan Popović, koji je zamijenio Suada Velagića. Trag u predstavi pored ova tri ključna glumca su ostavili i Jusuf Hozić, Igor Svrdlin, Jasmin Jusić.

Adaptaciju i režiju također potpisuje Željko Milošević. Ton i svjetlo kroz ovih pet godina, kao i produkcijski dio posla obavlja Amel Ugarak.

Ovo je prva predstava u Bosni i Hercegovini rađena u koprodukciji pozorišta RS i Federacije.

"Nismo vjerovali da će ova predstava živjeti pet godina, ali sada našoj publici dajemo obećanje da će živjeti još narednih pet godina. Svako igranje "Marčela" je novi uspon za nas, nova prepreka i nova avantura. Dobijamo pozitivne kritike od publike koja nas gleda. Ljudi izlaze sa osmijehom na licu i govore kako su uživali u svakom segmentu predstave. Mi živimo za publiku i ovu predstavu ćemo nastaviti igrati za njih", poručuju iz produkcije.

Na 39. teatarskom festivalu BiH FEDRA 2011. predstavu je stručni žiri proglasio za najbolju na Festivalu.

"Marčelo" je gostovao u više gradova BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, Češkoj, a izdvajaju se igranja na festivalima profeionalnih pozorišta: 6. interdisciplinarnom festu dMs i 31. festivalu pozorišne/kazališne igre u Jajcu 2012., te igranje u čast nagrađenih na Festivalima amaterskih pozorišta hrvatske na Hvaru i slovenačkih amatera u Postojni.

U razgovoru sa PR timom iz Bugojna, dobili smo informaciju da je Bugojno pravi mali pozorišni grad, jer se trenutno održava festival TIFBU 2015, koji traje tri mjeseca i okuplja profesionalne glumce i predstave iz cijelog regiona.

"Dođite u Bugojno i slavite sa nama pozorište", poručuju iz organizacije festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.