KULTURA

ZENICA Tradicionalni 27. novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra

U Bosanskom narodnom pozorištu

D. Pa.

15.12.2015

Novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra jedan je od najznačajnijih muzičkih događaja u Zeničko-dobojskom kantonu. Pažljivim odabirom programa i kvalitetnom pripremom, novogodišnji koncerti postigli su visok umjetnički nivo i atraktivnost, za koje su ocjenu dali najveći muzički autoriteti BiH, ali i publika koja uvijek traži ulaznicu više.

Zenica je jedini grad u BiH koji ima tradiciju od 26 novogodišnjih koncerata, a njegov profesionalni pristup radu i provjereni kvalitet okrunjeni su i Plaketom grada Zenice koja je dodijeljena Kamernom simfonijskom orkestru 1995. godine i Nagradom grada Zenice za 2006. godinu.

Sve navedeno postignuto je oslanjajući se na sopstveni kadar, angažujući veoma mali broj muzičara za ispomoć, isključivo na onim instrumentima koji nam i inače nedostaju. Kao solisti na koncertima su uvijek nastupali umjetnici iz Zenice, kao i manji broj izuzetnih umjetnika koji su svojim učešćem podizali i umjetnički nivo, ali i širili glas o gradu Zenici i njenom orkestru - kazali su iz Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.

Novogodišnji koncert na programu je u nedjelju, 27. decembra, na velikoj sceni Bosanskog narodng pozorišta u Zenici sa početkom u 20 sati. Na koncertu će učešće zauzeti Kamerni simfonijski orkestar, vokalni i instrumentalni solisti Katarina Kikić – sopran,  Bartolomej Stanković-klavir, Larisa Buro-mezzosopran, Emina Berbić-harmonika, Mirna Mlikota-flauta i Melika Buza-klavir.

Na programu su popularna djela i to J. Offenbach, G. Pucchini, F. Borne, G. Bizet, R. Strauss, N. S. Rečmenski, R. Addinsel, R. Sierzynski, L. Schifrin, M. Norman, C. Gardel, G. Sviridov, D. Schostakovich, a dirigenti koncerta su Tanisa Muratović, Nenad Tešić i Amna Husejnagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.