KULTURA

Izložba o životu Poslanika Muhammeda

IPF i Muzej Grada Zenica

A. Džonlić

28.12.2015

Izložba "Upoznaj Poslanika, s.a.v.s." otvorena je danas u Zenici. Izložbu je otvorio priređivač izložbe profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici dr. Esmir Halilović, te direktor Muzeja Adnadin Jašarević i dekan IPF Halil Mehtić.

U saradnji sa Muzejom Grada Zenice organizovana je posebna muzejska izložba. 

Halilović, profesor Hadisa i Da've na IPF kaže da je, nakon uspjeha izložbe u organizaciji Medžlisa IZ u Zenici, odlučio da izložbu pokaže u gradu u kojem živi i stvara. 

zenica

- Cilj projekta jeste da se u gradu Zenici predstavi ova izložba koja tretira Poslanikov životopis, te osnovne segmente njegove misije, a sve u kontekstu mjeseca mevluda i njegovog obilježavanja. Slične postavke su doživjele izniman uspjeh u Medini i Mekki, te Bahreinu, ali ovo je jedinstvena i prva ovakva postavka u Evropi koja tretira rano doba islama, te u ovo aktuelno doba islamofobije i krive interpretacije onog što je islam, govori drukčije o ovoj vjeri. Izložba je namijenjena i muslimanima i nemuslimanima, onima koji imaju želju da se upoznaju sa Poslanikom, na jedan novi – vizuelan način. Posebno želimo ugostiti učenike, srednjoškolce i studente, kao i druge zainteresovane grupe, da se uz pratnju adekvatnih vodiča, rekao je Halilović. 

Izložba je od danas otvorena za posjete radnim danima i subotom 09:00 do 18:00 (ulazak do 17:15), a ulaz je besplatan.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.