KULTURA

POZORIŠNI HIT Peta godišnjica "Mahaluše" u clubu "Monument"

Najveći pozorišni hit u posljednjih deset godina u BiH

Redakcija

2.1.2016

Najveći pozorišni hit u posljednjih deset godina u Bosni i Hercegovini, komedija nad komedijama, cabaret "Ja, mahaluša", u clubu "Monument" počinje svoje novo mahalanje uz Jazzvu čime otvaramo pet godina bosanskohercegovačkog, regionalnog i interkontinentalnog mahalanja.

Nenadmašna Nela Đenisijević je više od 180 puta izvela svoju "Mahalušu" da je svima zastajao dah odavde do Australije, Švedske, Holandije, Austrije, Hrvatske...

Nastala prema bestseleru autorice Indire Kučuk Sorguč i prve nezavisne profesionalne teatarske produkcije FILTER, ova komedija ostaje i opstaje kao čudo uspjeha u zemlji u kojoj sve tavori.

"Ja, mahaluša" je nezamjenjiva komedija koja i poslije pet godina igranja razgaljuje, oplemenjuje, zabavlja i obara s nogu.

Ujedinila je sve generacije, različitih zanimanja i statusa, jer, između ostalog, publiku ne dijeli po zvanju, znanju i obrazovanju nego je otvoren za svakoga koji je spreman zabaviti se a pri tome potpuno otvoriti oči za ono što se zbiva u nama i oko nas.

Za ovu komediju o muško-ženskim odnosima uvijek se traži karta više jer nudi originalnu zabavu kroz jedinstven bosanski humor, lucidan tekst, osmišljen izbor muzike i plesne tačke.

- Za nas je Mahaluša više od igre. Ona je naš život. I mi i publika smo tražili slamku spasa od ove tmurne i nepravedne svakodnevnice i našli smo je u mahalanju. Skrili smo se u razdraganim odorama Mahalušinog kostima, upijali njenu energiju i smijali se sami sebi. Njena najveća čar je što smo uspjeli nadjačati protivnike s predrasudama i pobijediti vlastitu dugogodišnju nemoć, a sve uz ogromnu podršku naše publike - kazala je autorica i producentica Kučuk-Sorguč.

Ona koja je svojom fantastičnom glumačkom vještinom našla put do srca brojnih gledatelja, Nela Đenisijević ističe da je "Mahaluša" njena uloga života i da se sve ovako lijepo posložilo jer je sama otišla po svoju ulogu.

- Jednostavno je meni bila suđena. Oživljavala sam je u sebi još dok sam čitala Indirine kolumne u "Azri". Svaki izlazak na scenu za mene je nešto neponovljivo. Vidim ozarena lica, slušam žamor sreće i aplauze, živim taj neponovljivi osjećaj sreće, radosti i zadovoljstva. S "Mahalušom" sam dobila ono što sam oduvijek željela -  priznanje publike i struke, kvalitetnu ekipu i uvjete za rad i uvijek puno gledalište - kazala je Đenisijević.

Indira potcrtava da su uz "Mahalušu" živjeli život čvrsto na nogama bez obzira što su premašili brojku od 100 hiljada vjernih gledatelja, što su igrali u salama od 100 do 10 hiljada posjetilaca i što gdje da dođu uživaju privilegirani status.

Nenad Tešić koji je vjerna pratnja u predstavi naše Mahaluše i veoma dojmljivo i klovnovski donosi ulogu Mister Bihna (MrBiHn) doživio je s Mahalušom mnogo neizbrisivih momenata.

- Sazrio sam i kao čovjek i kao umjetnik s ovom predstavom. Obišao sam svijet, doživio nezaboravne i uzbudljive avanture i iskazao se u nečemu za šta se nisam školovao. Ja sam diplomirani dirigent i sretan sam što su drugi u meni otkrili taj dar za komediju i kabare i ovo već pet punih godina mi živimo uz i s "Mahalušom" kao sa najboljim dijelom sebe - kazao je Tešić.

"Ja, mahaluša" je kultna komedija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim jer obrađuje fenomene svakodnevnice (sponzorstvo, s kim u brak, klimaks, nevjeru, papučarstvo, seks za jednu noć i nevinost) na komičan način.

Gledajte "Mahalušu" - četvrtak, 14. januar u 21 sat u clubu Monument.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.