KULTURA

Amela Beganović već 18. godina rukovodi najmlađim folklornim grupama u Donjem Vakufu

Kroz rekreativnu grupu prošlo do sada oko 150 žena

A. VREBAC

21.1.2016

Amela Beganović (47) iz Donjeg Vakufa već 18 godina rukovodi rekreativnom folklornom grupom žena i dvjema najmlađim grupama folklora u sklopu KUD-a „Nakib Abdagić Kiban“.

Inicijativa članica  

- Folklorom se bavim od 1979. godine. Dugo sam bila aktivan član Gradskog folklornog ansambla Bugojno, da bi od 1990. godine postala član KUD-a „Nakib Abdagić Kiban“. Od 1998. godine rukovodim najmlađim grupama i, evo, sad i rekreativnom grupom žena. Raspon godina plesačica s kojima radim je od 3 do 70 godina - rekla je Beganović.

Dodaje da je rekreativna grupa žena nastala u osmom mjesecu 2013. godine.

- Ova grupa je formirana na inicijativu bivših članica folklorne sekcije koje su željele obnoviti svoje znanje, kao i onih koje vole folklor i igru, a nisu imale priliku naučiti igrati. Prvenstveno je bio cilj ove grupe da se žene okupljaju i da nauče igrati, ali i da se druže. Međutim, kad su počele probe, vidjelo se da se mogu raditi i koreografske igre pa smo tako počele i nastupati - rekla je Beganović.

Ističe da većina žena nije imala nikakvo predznanje.

- Kroz rekreativnu grupu je prošlo do sada oko 150 žena. Rad u grupi se prvenstveno svodi na očuvanje naše kulture i tradicije kroz igru i pjesmu. Do sada smo imali dva nastupa, a sad je u pripremi i treći - kazala je Beganović. 

amela-beganovic

Beganović: Očuvanje kulture

 

Lijepo druženje

Beganović ističe da joj je želja bila da se sve žene, radnice i domaćice imaju gdje sastajati.

- Treba da se više međusobno upoznajemo i družimo i da nas u isto vrijeme ujedinjuje nešto što volimo, a to je folklor - istakla je Beganović.

Ekskurzije i izleti

- Poslije svake probe ostajemo i pijemo zajedničku kafu, slavimo rođendane i uspjehe, svaki razlog koji imamo da se družimo, mi i iskoristimo. Družimo se i s ostalim udruženjima žena iz Vakufa pa i šire. Organiziramo i ekskurzije i jednodnevne izlete - naglasila je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.