KULTURA

Nensi Abdel Saki: "Dame" su se vratile u pravom trenutku

Glumica o povratku na bh. pozorišnu scenu

S. A. A.

18.2.2016

Nensi Abdel Saki (Nancy Abdel Sakhi) prve glumačke korake napravila je u Sarajevu nakon završene Akademije scenskih umjetnosti kada su uslijedile, između ostalih, predstave "Romeo i Julija" te "Pobuna u Narodnom pozorištu", koje je režirao Haris Pašović. Igrala je uz Harisa Burinu i glavnu ulogu u filmu "Nafaka" Jasmina Durakovića, a jedan od projekata koji je itekako obilježio njen studij na Akademiji je predstava "Dame biraju", u kojoj je svojevremeno igrala na Obali i koja je rušila rekorde posjećenosti.     

Baš kao i danas, ali s nekom drugom glumačkom postavom kojoj se Abdel Saki slučajno pridružila kao zamjena kolegici Amili Terzimehić.  

Pod kožom 

Hit predstava Altteatra "Dame biraju" u režiji Admira Glamočaka uskoro će na turneju u Hrvatsku, gdje će im se Nensi ponovo pridružiti na izvedbama u Puli i Poreču, a svojevrsno zagrijavanje nedavno je imala u BiH kada je odigrala tri predstave. 

Uz karijeru koju uspješno gradi već nekoliko godina u Hrvatskoj, gdje je inače i odrasla, desio se i ovaj slučajni povratak na bh. teatarsku scenu. 

- Mislim da svako ko ima ikakve veze s tom predstavom, bila to stara ili nova postava, s njom ima neku posebnu poveznicu. Zanimljivo je kako su mi se dame u život vratile u pravom trenutku. Iznebuha! No, život me naučio kako ništa nije slučajno, pa tako ni ovo naše novo druženje. Krug mi je, inače, najdraži geometrijski oblik i uz "Dame" trenutno zatvaram jedan, a pokrećem novi životni period, zapravo retrogradno odrađujem neka zbivanja, odluke donesene u prošlosti. Sve ima savršen smisao. Osim mogućnosti da ponovno zaigram u "Damama", zanimljivo je kako su mi se u život vratile slične situacije u kojima sam nekada bila. Svašta nešto su u meni te iste "Dame" uzburkale, mogu čak slobodno reći i osvijestile - iskrena je glumica.  

Bila je presretna zbog poziva producenta predstave Slavena Vidaka. 

- U prvi mah sam se ponadala da iz nekog suludog razloga obnavljamo naše, stare "Dame". Taman sam bila pred premijeru predstave u Zagrebu. Srce mi je zaigralo. Nisam ni svjesna koliko mi se ta predstava uvukla pod kožu. Na sam spomen "Dama" probudi se ona doza dopamina kao kada se zaljubite. Nešto čudno. Naša klasa je obožavala igrati tu predstavu, jer ona na neki neobičan način spaja glumce koji je igraju. Stvori se neka magija, lakoća igre, užitak... To je predstava koja je osuđena na dobitak u svakom smislu ukoliko ima dobru podjelu. Omogućava vam osobni glumački rast, lišava vas nekih osobnih strahova, a sve to kroz sinergiju aktera i publike. Ima li što ljepše za glumca? - naglašava Abdel Saki.  

Ponovo se naći u "Damama" za ovu glumicu je bilo pomalo zbunjujuće, pogotovo nakon samo jedne probe! 

Dio tima
 
- Nova glumačka postava, meni nepoznata. Također, ruku na srce, i godine su tu. Bojala sam se toga da se Amila, s obzirom na njenu fizičku spremnost, razbacala na sceni. Iskreno, bila mi je frka. I onda mi se još u toku predstave sve počelo vraćati, mizanscen, očekujem Slavena - vidim Goru, očekujem Seju - vidim Mirzu... Presmiješno i lijepo iskustvo. No, lijepo mi je gledati te mlade ljude koji danas nose tu predstavu i uživaju. Divni su, odlični partneri na sceni, napravili su odličan posao i prihvatili su me kao dio tima. Zahvalna sam im, posebno Amili, koja nesebično sa mnom dijeli ovu avanturu - kaže Nensi.  

Voljela bi da se druženje sa sarajevskim glumcima nastavi u nekom drugom projektu. 

- Prve glumačke korake sam započela u Sarajevu i drago mi je da je to bio moj izbor. No, kada te nema, ljudi te lako zaborave. Sve je to život - zaključuje glumica.  

Bas gitara me čini sretnom 

Nensi Abdel Saki nekada je bila članica benda "Dobitnici međunarodnih priznanja". 

- Kako divna vremena. Mnogo je toga u meni što nisam njegovala. U Zagrebu sam bila jedan od osnivača afrobenda "Kaira Kela", no trenutno bend ima svoj život, a ja sada malo eksperimentiram na bas gitari i to me čini sretnom - kaže Nensi, koja dio svog slobodnog vremena provodi i kao član i volonter Udruge "Are You Syrious". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.