KULTURA

Nermin Delić predstavlja svoje djelo "Svila" na Međunarodnom sarajevskom sajmu knjige

Mladi pisac iz Jajca

E.C.

23.4.2016

U nedjelju uvečer, u okviru 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjige, svoje djelo „Svila“ predstavit će mladi pisac Nermin Delić. Ova pjesma je zastupljena u antologiji „Prijateljima“, koja će na sajmu biti predstavljena u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice iz BiH. Knjigu je za balkansko tržište priredila naša pjesnikinja iz dijaspore, Safeta Osmičić.

Ovogodišnji sajam će ujedno biti i prvo javno predstavljanje umjetnika Delića u Sarajevu, s obzirom da su sva njegova djela do sada, objavljena u susjednim nam državama. Pjesma "Svila" sa svega šest stihova, već je osvojila simpatije čitaoca, a i samog tima koji je radio na antologiji.

- Poziv za učešće u antologiji „Prijateljima“ me obradovao. Iznenadilo me što je pjesma koja se čita bez daha, doslovno ostavila moje čitaoce bez daha. Organizatori promocija ove knjige su se potrudili da dođu i ovdje gdje sam već dvije godine na studiju, pa sam prihvatio poziv. Tako red je došao i na Sarajevo i evo čekamo nedjelju. Jedva čekam da izađem pred publiku, rekao je Nermin Delić.

Istakao je da će posjetioci imati priliku saznati zašto je riječ "svila" najtužnija u bosanskom jeziku.

- Treme neće biti, a sajam ću iskoristiti i za druženje sa svojom velikom prijateljicom, bh pjesnikinjom Faizom Haračić Heljom kojoj sam uradio recenziju za zbirku priča koja će za koji dan izaći iz štampe, naglasio je Delić.

Činjenica da dvadesetogodišnjak već piše književne recenzije uvjerila nas je u izjave inostranih umjetnika i portala koje Nermina Delića svrstavaju u red najtalentovanijih pjesnika jugoistočne Evrope.

Kako nam je Nermin Delić na kraju otkrio, ova pjesma je najava njegove nove knjige koja je u završetku stvaranja, a slijede i pregovori sa inostranim i bh izdavačima u narednim mjesecima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.