KULTURA

U Konjicu završen Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Najbolju predstavu u cjelini odigrali su članovi Opće gimnazije "Sv. Franjo" iz Tuzle

M. Ć

23.4.2016

U Konjicu je večeras završen Sedmodnevni Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH koji je okupio 400 mladih talentiranih glumaca. Tokom festivala održano je 19 predstava, pozorišnih grupa iz 14 bh. gradova.

U kategoriji srednjih škola, najbolju predstavu u cjelini odigrali su članovi Opće gimnazije "Sv. Franjo" iz Tuzle, drugo mjesto pripalo je Srednjoj školi "Milorad Vlačić"  iz Vlasenice, dok je trećeplasirana ekipa Gimnazije "Jovan Dučić", koja se publici u Konjicu predstavila  predstavom "Lovac u žitu".

- Zadovoljstvo je uvijek učestvovati na festivalu u Konjicu. Ovo je prilika i za druženje i zbližavanje mladih koji dolaze iz različitih sredina. Pohvalila bih ovaj događaj, koji u Konjicu, iz godine u godinu, pokazuje da imamo mnogo dobrih mladih dramskih stvaralaca - kazala je prof.Gordana Vasić koja potpisuje i režiju za predstavu.

Već 14 godina, Amatersko pozorište "Neretva" iz Konjica organizira ovaj festival, koji je bio i u znaku radionica,  te okruglih stolova, na kojima su sa mladim glumcima, radili članovi žirija, reditelj iz Mostara Muhamed Hamica Nametak, dr.Jasmina Čelebić Tanović, glumica i docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli i Ivo Krešić, glumac iz Mostara.

U  kategoriji pozorišta, nagrade za kolektivnu igru dodijeljene su AP "Neretva" za predstavu "Sve o ženama" i Teatru mladih iz Bihaća, za predstavu "Nada iz ormara".Nagrade za scenski pokret, izbor muzike i kostime, te za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljene su "Gradskom pozorištu Trebinje" iz Trebinja za predstavu "Gospođa ministarka".

- Drago nam je što smo učestvovali na ovom festivalu, a i nagrade mnogo znače - kazao je umjetnički rukovodilac u spomenutom pozorištu Željko Milošević.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje glumice, a one su pripale Lejli Pajić, Milici Milošević,Sanji Vuleta,Amini Madžak, Anđeli Mišković, Erni Hodžić i Zerini Karić, dok su najbolji glumci na festivalu u Konjicu bili Igor Rončević, Mitar Miličević, Toni Krstić i Mirsad Velić, a specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dobio je David Popadić. Nagrada za partnersku igru pripala je Eni Osmanović, Hani Hukić i Samri Alebić .

- Ja sam u pozorištu jer volim umjetnost, volim daske koje život znače i ovdje sam srela i mnogo dobrih prijatelja. Pozorište je prilika da iskažemo svoj talenat, te da širimo pozitivnu energiju - kazala je Amina Madžak, jedna od dobitnica nagrade za najbolje glumice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.