KULTURA

VIVA film festival povezuje gradove: Učesnici posjetili Kakanj i Vareš

Tema Okruglog stola ''Ekologija i industrija''

Fena

2.6.2016

Drugog dana ovogodišnjeg Viva film Festivala, autori filmova, gosti i organizatori posjetili su Kakanj, jedan od festivalskih gradova gdje je u okviru pratećeg programa upriličena posjeta Tvornici cementa Kakanj. 

Domaćini su istakli da je Tvornica ekološki osviještena te da pružaju podršku projektima usmjerenim na unapređenje zaštite okoliša, kulture i životnog okruženja u cjelini. 

Tema Okruglog stola ''Ekologija i industrija'', na kojoj su, pored predstavnika Cementare Kakanj učestvovali gosti i organizatori VIVA film festivala, potkrijepila je tvdnje i ukazala na značaj ekološke osvještenosti.

Nakon Tvornice, gosti VIVA festivala posjetili su Dom kulture u Kaknju, jednu od festivalskih lokacija na kojoj se i ove godine vrše projekcije filmova. U Muzeju su imali priliku da se upoznaju sa bogatom historijom ovoga grada. 

VIVA festivalski karavan, nastavio je svoj put prema festivalskom centru Vareš, gdje se u Staroj crkvi prikazuju najbolji fimovi u kategorijama religija, ekologija i turizam.

U Staroj crkvi u Varešu učesnici su se upoznali sa historijom grada uz pomoć historičara ovog kraja i domaćina VIVA film festivala u Varešu Tonija Petkovića. Stara crkva je najstarija crkva u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je na groblju zvanom "Obor". Projekcije filmova se od jučer prikazuju u Staroj crkvi, što daje poseban ambijent za posjetioce.

Za razliku od drugih festivala koji su fokusirani na jednu temu, ili samo jedan grad, ideja VIVA festivala je da podjednaku pažnju posveti kategorijama religije, ekologije i turizma, a da se događaji u vrijeme trajanja manifestacije, paralelno održavaju u svim partnerskim gradovima u Federaciji BiH.

Učesnici VIVA film festivala sutra nastavljaju svoj put ka festivalskom centru Ljubuški gdje će se održati okrugli sto na temu “Film i turistički potencijali BiH i regije”.

Nakon završetka okruglog stola, učesnici će posjetiti Muzej franjevačkog samostana na Humcu i vodopad Kravice. Nakon toga, predviđen je obilazak Mostara i posjeta OKC Abrašević u kojem se prikazuju projekcije najboljih takmičarskih filmova na VIVA film festivalu, saopćili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.