KULTURA

SARAJEVO Predstavljena knjiga "Svjedok vremena" Jakova Pehara

Promocija upriličena u prostorijama Hrvatskog društva za znanost i umjetnost

Fena

22.6.2016

Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost u Sarajevu predstavilo je večeras knjigu "Svjedok vremena" 1935. - 2015., akademika Jakova Pehara.

Autor kaže da se u 88. godini života zapravo odlučio napraviti životopis, ali ne u klasičnom smislu. To je svojevrstan vremeplov kroz događaje koje je zabilježio, registrirao, a tu se, kaže, on najmanje pojavljuje.

- Knjiga bilježi 80 godina mojih događanja, od osnovne škole do danas. Osjećao sam potrebu i dug prema ljudima iz svijeta i rodbini, a unucima ponajviše da konačno i to uradim - kazao je Feni autor.   

Izdvojio je poruku ljudima pogotovo mladima „radite, nemojte se stidjeti bilo kakvog rada“.

- Od zvijezda do gnijezda je te težak put, treba ga proći. Nažalost, ja sam bleiburški dječak i ostao sam živ, vratio se sa 16 godina. Trebalo je hraniti devet članova obitelji. Bio sam mlinar, gostioničar - priča Pehar.

Iz svoje biografije izdvaja i podatak da je fakultet završio u Sarajevu, magistrirao i doktorirao u Beogradu, ima 40 godina profesorskog staža, stvarao je sveučilište u Mostaru, enciklopediju Hrvata BiH, a i utemeljitelj je Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i njen predsjednik što smatra ostvaranjem svoga sna.   

Za oblast visokog obrazovanja kako je sad koncipirana kaže da je „trenutno u velikom metežu“.

- Visokoškolske institucije, kao što su to i sudske institucije, su okamenjene institucije koje ne vole velike i česte promjene. Mi najedanput uvedemo Bolonjsku deklaraciju koja je raspršila visoko školstvo, ja sam protiv toga - naglasio je.     

Večerašnje predstavljanje knjige upriličeno je u Samostanu sv. Ante na Bistriku pod pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare, a o knjizi su osim autora govorili i Ugo Vlaisavljević, Mladen Bevanda, Ivan Anđelić i Vladimir Premec.       

Knjiga "Svjedok vremena" ranije je predstavljena u Mostaru i Čapljini, a autor kaže da će biti predstavljena i u drugim gradovima.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.