KULTURA

Defile međunarodnih folklornih ansambala kroz Sarajevo

Izveli kraći program

Fena

2.7.2016

Folklorni ansambli iz Indije, Španije, Bjelorusije, Makedonije i Bosne i Hercegovine danas su prošli u defileu od Trga djece Sarajeva do platoa ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, gdje su izveli kraći program.

Član Upravnog odbora Svjetske asocijacije za organiziranje međunarodnih festivala i folklora (CIOF) BiH Emir Ibrahimagić pojasnio je da je današnji događaj znak saradnje CIOF-a koji djeluju u BiH, a to su Festival "Dani kosidbe - Kupres BiH 2016" i 18. Sarajevski međunarodni festival folklora 2016.

- Komunikacija između ova dva festivala dovela je do toga da imamo interesantne grupe u Sarajevu - kazao je Ibrahimagić u izjavi za Fenu.

Kako je rekao, uvijek koriste priliku da u ovakve manifestacije uključe i domaće ansamble kako bi ih promovirali, a ovaj put to je Kulturno-umjetničko društvo "Visoko".

Međutim, dodao je, u ovom slučaju prednost daju gostima, a u okviru redovnih bh. manifestacija, kao što su Smotra folklora, prioritet daju domaćim ansamblima.

Nakon defilea, Folklorni ansambli imat će cjelovečernji nastup u Bosanskom kulturnom centru, u okviru Festivala Baščaršijske noći 2016.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.