KULTURA

Koncertom za violinu i orkestar počinje nova sezona Sarajevske filharmonije

Na programu će biti Simfonija br. 3. "Eroica" Ludwiga van Beethovena

Autor:Fena

27.9.2016

Koncertom za violinu i orkestar J. Sibeliusa pod dirigentskim vodstvom Uroša Lajovića iz Slovenije 29. septembra će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvorena nova umjetnička sezona 2016./2017. Sarajevske filharmonije.

Na programu će biti Simfonija br. 3. "Eroica" Ludwiga van Beethovena, dok će kao solist na violini nastupiti Denis Goldfeld iz Rusije. Riječ je o traženom gostu na koncertnim pozornicama širom svijeta, koji je sa Sarajevskom filharmonijom svirao 2015. godine na koncertu kojim je Jevrejska zajednica BiH obilježila 450 godina od dolaska Jevreja u BiH.

Maestro Uroš Lajović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je pripala čast otvoriti novu sezonu Sarajevske filharmonije, kao i da su pripreme za koncert ovih dana vrlo intenzivne, zbog čega očekuje da će ovaj muzički događaj biti vrlo uspješan.

Novi koncertmajstor Nandor Szederkenyi, čiji angažman je organiziran u saradnji a Ambasadom Republike Austrije u BiH, naglasio je da ga raduje biti u Sarajevu, gdje već drugi put sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom, što mu predstavlja iznimnu čast.

- Proba je sinoć bila jako duga i teška, vježbali smo cijelu veče. Bilo je jako lijepo, muzičari su vrlo prijatni, sviđa mi se kako su svi dobro sarađivali i svirali zajedno. Očekujem da će koncert biti jako dobar - ustvrdio je on.

Szederkenyi smatra da koncertmajstor mora pokazati mladim muzičarima kako se zajedno svira u orkestru, te kako violine zajedno nastupaju.Dodaje da je on voditelj orkestra te da djeluje u saradnji s dirigentom.

Ovaj umjetnik rođen je u Budimpešti, a violinu je naučio da svira na Liszt Ferenc Akademiji. Dolazi iz muzičke porodice, a danas živi u Austriji te djeluje kao samostalni umjetnik.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer ističe iznimnu čast što ova ambasada ima jako dobru saradnju sa Sarajevskom filharmonijom koja traje već nekoliko godina.

Ove godine, kazao je, u fokusu je Godina kulture Austrija - BiH, u okviru koje je organiziran i koncert "Pozdrav iz Austrije".

- Muzika je najbolji jezik koji svi ljudi mogu da razumiju, a želimo da pomognemo i razvoj kulturnog života u Sarajevu. Ono je već sada veliki svjetski grad, s jako puno dešavanja u pozorištu, operi i filharmoniji. Sada smo se počeli baviti sponzorstvom i podržavanjem Sarajevske filharmonije - ocijenio je.

U saradnji s Ambasadom Austrije ove godine su, dodao je, organizirana tri koncerta u okviru Godine kulture Austrija - BiH, a taj će program biti završen 29. novembra gostovanjem Sarajevske filharmonije u Beču.

Da je u periodu nove sezone mnoštvo umjetničkih i finansijskih izazova istaknuo je v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, izdvojivši osim koncerta otvaranja i nastup braće Koncz (violina i violončelo) iz Austrije 18. oktobra, potom koncert DoReMi&Vi 11. novembra kada će nastupiti Surian - Šarić i sinovi pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske, dok će 26. novembra u Narodnom pozorištu gostovati Mitteleuropa Orchestra iz Italije.  

Zanimljivost u ponudi nove sezone jeste i koncert za djecu "Simfonija igračaka" 11. oktobra, kada će dirigentsku palicu držati Samra Gulamović, dok će narator biti Mario Drmać.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.