KULTURA

Predstavom "Galeb" sutra počinje teatarska čarolija MESS-a

56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala

Autor:Fena

29.9.2016

Predstavom "Galeb" A.P. Chekhova s rediteljskim potpisom višestruko nagrađivanog Tamasa Aschera te u izvedbi ansambla mađarskog teatra Katona Joszef Szinhaz sutra će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti dignuta zavjesa s ovogodišnjeg  MESS.

Deset dana najvećeg regionalnog teatarskog festivala u glavnom će programu zaljubljenicima u teatarsku čaroliju ponuditi 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave biti igrane u okviru programa MESS OFF, a u ponudi će biti i promocije knjiga, performansi i panel diskusije.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, govoreći o Tamasu Ascheru na današnjoj konferenciji za medije, ocijenio je da se radi o jednom od najznačajnijih reditelja danas u Evropi koji ne dolazi prvi put na Festival MESS, što je naveo jednim od razloga zašto je odlučeno da izvedbom njegove predstave bude otvoren ovogodišnji MESS.  

- Radi se o fantastičnoj predstavi i siguran sam da je to jedna od onih predstava koja se očekuje kada se govori o Festivalu MESS - istaknuo je, dodavši da je misija MESS-a otvarati priču o važnosti umjetnosti i kulture te odnosu društva prema te dvije vrijednosti.

Podvlači da se MESS oduvijek suprotstavljao fašizmu i svemu onome što je nepravedno i protivno pluralističkom u našem društvu, kao i da je ovaj festival bio i ostat će simptom i simbol ljudske čežnje za slobodom.

Rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS Selma Spahić najavila je da će MESS u Narodnom  pozorištu otvoriti glumica Vedrana Seksan, članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, temeljem njenih važnih profesionalnih uspjeha koje je zabilježila u ovoj godini. Ona će na sceni izvesti song iz predstave "What is Europe".

Također je podsjetila na dva važna segmenta ovogodišnjeg festivalskog programa - Evropsku teatarsku konvenciju (ETC) koja će biti održana od 6. do 10. oktobra, te IYMA radionicu za mlade pozorišne stvaraoce, izvođače i uposlenika teatra.

- IYMA mreža mladih nada koje tek počinju karijere je vrlo bitna jer egzistira već šest godina, a u okviru ovog programa bit će izvedeno šest predstava - kazala je ona.

Ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić naglasio je iznimnu važnost MESS-a, kao srži teatra, ne samo za bh. već i regionalni teatar, podsjetivši da ovaj festival već godinama prate samo pohvale za njegov kvalitet.

- Intenzivno ćemo finansijski pojačati rad MESS-a. Svi smo dužni više ulagati u program i infrastrukturu ovog festivala, te je potrebno da se u tom smislu svi pokrenemo i udružimo snage - ustvrdio je, izdvojivši posebno Evropsku teatarsku konvenciju kao veliki događaj za bh. pozorište.

Prije zvaničnog otvaranja Festivala, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR prethodno će biti izvedena predstava "Ispravak" reditelja Jiri Havelke iz Češke Republike

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.