KULTURA

Premijerno izvođenje predstave "Mirna Bosna" u martu na sceni Kamernog teatra

Bosanskohercegovačka komedija preživljanja

Autor:E. BAKIĆ

28.2.2017

Povodom premijernog izvođenja predstave "Mirna Bosna" u režiji Saše Teševskog , koja će biti igrana 3. marta, danas je u Kamernom teatru održana press konferencija. 

Na konferenciji su prisustvovali pisac teksta Boris Lalić, reditelj Saša Teševski te glumci Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Kako je kazao Lalić, tekst je pisao sa svjesnom namjerom o društvu u kojem živimo.

- Nije ovo klasična komedija, nego ironija na temu našeg društva. Zapravo se razlikuje od satire i lakrdije - kazao je Lalić.

Tekst je okarakteriziran riječima samog autora, kao "bosanskohercegovačka komedija preživljanja".

"Mirna Bosna" govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja.

Ili barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno.

Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.

Gordana Boban je izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku da radi sa mladim umjetnicima, koji su veoma profesionalni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.