KULTURA

U RS više od 42 posto građana ne kupuje knjige

Fena

20.7.2017

Internet u Republici Srpskoj ne koristi gotovo 20 posto stanovništva, od kojeg većina pripada starijoj populaciji (preko 56 godina), više od 42 posto građana nikada ne kupuje knjige, a gotovo 70 posto nikada ili rijetko čita knjige u elektronskom formatu.

Veličina kućnih biblioteka domaćinstava u RS uglavnom se kreće od jedne do dvadeset i pet knjiga, a 8,3 posto građana ne posjeduje nijednu knjigu.

Međutim, većina građana, čak njih 80,6 posto, izjavilo je da čita knjige, ali se taj izbor uglavnom svodi na domaće klasike i lektiru.

Ovi podaci su rezultat istraživanja koje je provelo Ministarstvo prosvjete i kulture početkom 2017., na uzorku od 1.032 slučajno odabrana punoljetna građanina RS.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je kulturna ponuda u RS prilično siromašna, ali i da veliki broj građana uopšte nije zainteresovan za kulturne događaje, prije svega zbog nedostatak novca, udaljenosti događaja, slabe ponude i lošeg kvaliteta ponuđenog sadržaja koji se često preklapaju, dok njihovo učešće u kulturnom životu nije povezano sa njihovom finansijskom situacijom, jer za kulturu najviše izdvajaju građani sa minimalnim primanjima (300 KM do 500 KM) ili čak oni bez ikakvih primanja.

Nezadovoljavajuće kulturne ustanove koje su pomenute najviše puta bili su bioskopi i muzeji, te nedostatak koncertnih dvorana, dok su pozorišta stavljena na sam vrh ljestvice, iako preko 60 posto građana u posljednjih dvanaest mjeseci nije pogledalo nijednu predstavu.

Ono što je sugerisano kao neophodna promjena u kulturnoj ponudi RS jeste njeno proširenje i stvaranje neophodnog prostora mladim umjetnicima i kulturnim radnicima, te mladim ljudima generalno.

Rezultati istraživanja su navedeni u Prijedlogu strategije razvoja kulture RS za period 2017 – 2022., koji je danas razmatran u entitetskom parlamentu.

Stepen razvoja kulture, između ostalog, zavisi i od izvora finansiranja i visine raspoloživih sredstava.

Po svjetskim mjerilima, ako je izdvajanje manje od 2,4 posto od budžeta, kultura države svedena je na incident.

Budžet za kulturu RS je za 2016. godinu iznosio 0,63 posto, dok je prethodnih godina taj procenat iznosio oko jedan posto, zbog čega su poslanici u raspravi ukazali da se taj iznos mora povećati, jer kultura ne smije biti na margini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.