KULTURA

Umjetnici iz BiH na 57. "Ohridskom ljetu"

Panorama Ohrida ( Agencije)

Avaz.ba

20.7.2017

Umjetnici iz BiH ove godine prvi put su učestvovali na najprestižnijoj kulturnoj manifestaciji "Ohridsko ljeto", koja je 57. put održana u ovom makedonskom gradu.

BiH su predstavljali operska diva Dunja Simić iz Banje Luke, te sarajevski Kamerni teatar 55, s kultnom predstavom "Žaba".

Izvedbama bh. umjetnika u čuvenoj crkvi svete Sofije u Ohridu, pored brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Makedonije, prisustvovali su ambasadorica BiH u Makedoniji Lepa Babić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar kulture Makedonije Robert Alagozovski.

Na samom početku večeri, pred početak koncerta Dunje Simić, prisutnima su se obratili ambasadorica Babić, te ministar Alagozovski.

Babić, koja je i najzaslužnija za dolazak bh. umjetnika na "Ohridsko ljeto", izrazila je zadovoljstvo zbog ukazane prilike da ljubiteljima umjetnosti u Makedoniji bude predstavljen dio bogatog kulturnog stvaralaštva BiH.

Ministar Alagozovski izrazio je zadovoljstvo zbog predstavljanja bh. kulture kroz učešće umjetnika iz BiH na festivalu te u više navrata izrazio spremnost Ministarstva kulture Makedonije za jačanje saradnje dvije zemlje na polju kulture.

Nakon koncerta, u ispunjenom amfiteatru crkve na sceni savršeno prilagođenoj za kamerne predstave publika je s uživanjem pratila izvođenje predstave "Žaba", tokom koje su briljirali glumci Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.