KULTURA

Četvrta noć SFF-a: Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova "Taoci" i "Žaba"

A. Durgut

Piše: J. Bajrami

14.8.2017

Četvrte večeri Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetala je ekipa ruskog filma "Taoci", koji je prikazan u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa. 

Crvenim tepihom prošetala je ekipa i redatelj filma "Žaba", glavni akteri kao i redatelj filma nakon čega će ići na prikazivanje filma unutar programa Open air. Osim njih projekciji filma prisustvovali su i Michael Franco, član žirija Takmičarskog programa kao i Muhamed Hadžović.

Film "Taoci" smješten je u Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Gruziji 1983. godine. 

Pripreme za Nikino i Anino vjenčanje, koje njihove elitne porodice doživljavaju kao veliki dan, u punom su zamahu. Međutim, mladenci i njihovi prijatelji pripreme koriste kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza. 

Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. 

Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče sprovesti najrizičniji mogući plan: otmeti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. 

Nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

Film je režirao Rezo Gigineishvili, dok scenarij uz njega potpisuje i Lasha Bugadze.

Uloge tumače Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze i Ekaterine Kalatozishvili.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.