KULTURA

Peti dan SFF-a: Masterclass sa Oliverom Stoneom u Meeting Pointu

Piše: A. S.

15.8.2017

Sarajevo Film festival ulazi u drugu polovinu. Petog dana najboljeg festivala u regionu, američki reditelj Oliver Stone održat će Masterclass u kinu Meeting Point nakon projekcije filma "Snowden". Projekcija je planirana za 15 sati. 

U sklopu programa "Kafa sa..." danas će se okupljenima na Festivalskom trgu obratiti ekipa filma "Žaba", rediteljskog prvjenca Elmira Jukića koji je sinoć, u sklopu Open air programa, prikazan na Metalcu. 

U Ljetnom kinu Raiffaisen u sklopu Open Air programa, bit će prikazan film "Avrilina kćerka" (Las Hijas de Abril) meksičkog reditelja Michela Franca koji je ove godine predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 23. SFF-a.

Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio specijalnu nagradu žirija, a donosi priču o tinejdžerki koja ostaje trudna. 

Franco kaže da je inspiraciju dobio kada je prije nekoliko godina vidio trudnu djevojčicu što, prema njegovim riječima, i nije baš rijetka pojava u Meksiku. Razmišljao je šta će se desiti s njom, njenom bebom, s društvom u cjelini i nastao je film.


Prema najavama, u Narodnom pozorište u takmičarskom dijelu programa prikazat će se debitantski film Rumunca Emanuela Parvua "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" i film "Strašna mjaka" gruzijske rediteljice Ane Urushandze.

U sklopu programa "U fokusu" publika može uživati u filmu "Jupiterov mjesec", renomiranog mađarskog reditelja Kornéla Mundruczóa.

Kao i svakog dana ljubitelji filmske umjetnosti uživat će u kinima Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen, Pozorište mladih, Ljetno kino Novi Grad, Kinu Novi Grad i MMC - Kino Ilidža gdje će biti prikazan veliki broj igranih, dokumentarnih, studentskih i kratkih filmova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.