KULTURA

Druženje sa ekipom filma "Žaba": "Rat je univerzalna tema koju nažalost razumiju svi"

A. Durgut

J. Ba.

15.8.2017

Sarajevo Film Festival (SFF) i ove godine je organizirao posebno druženje sa glumcima.

Nakon sinoćnjeg prikazivanja filma "Žaba" u Metalcu, dio ekipe filma u sastavu glumci Moamer Kasumović i Aleksandar Seksan, te reditelj Elmir Jukić i Ademir Kenović danas su ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu razgovarali o svojim utiscima i o tome koliko je bilo teško prebaciti predstavu na filmsko platno.

Kasumović je priznao da je bilo čudno, s obzirom na to da su navikli glumiti u pozorištu, ali da je uvjeren da su u tome bili uspješni, s obzirom na sinoćnju reakciju publike.

Reditelj Elmir Jukić kaže da ipak nije bilo tako teško, jer je radio s profesionalcima. Glumci likove tumače više od devet godina i znaju ih bolje nego sebe.

Također dodaje da je rat univerzalna tema, te da nema mjesta na svijetu gdje se nije desio ili gdje i trenutno ne traje.

Na pitanje koji je bio najveći izazov za njega kao reditelja, odgovorio je:

- Bilo je jako zanimljivo vidjeti razvoj likova i situacija, u predstavi nemate tu mogućnost, ne vidite cijelu priču.

Za činjenicu da se u filmu jako mnogo spominju likovi žena, ali ima jako malo ženskih likova, reditelj Ademir Kenović je rekao:

- Teško je o tome govoriti, žene su jače i nemaju tu vrstu trauma. Iako često kažemo da su slabije, žene nisu toliko ubijene u pojam jer su snažnije, mogu više izdržati. Nisam neki feminista, ali ne mogu zamisliti svijet u kojem vladaju žene a da je u ovakvom haosu. Žene su ovdje kao sporedna uloga zato što je teškoća problema najviše u glavama muškaraca.

Prema njegovim riječima, tema je bila zanimljiva svima, ne samo u BiH i bivšoj Jugoslaviji, nego i u cijelom svijetu.

- Ono čime sam ja zadovoljan jeste da je cijela ekipa tu temu donijela na način na koji će ljudi željeti to pogledati. Ova tema, ovaj film je lijek za sve ljude koji su okrznuti ratom - dodao je Kenović.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.