KULTURA

Kolege se opraštaju od Nade Đurevske: Sjajna osoba, velika glumica

Fena

14.9.2017

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović, Dino Mustafić, Ibrahim Spahić, Jasna Diklić i Marijela Margeta Hašimbegović. 

Glumica je preminula sinoć u Sarajevu u 65 godini života. 

Hadžihafizbegović: Nada Đurevska je bila posebna osoba "Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila", rekao je direktor Kamernog teatra 55 i glumac Emir Hadžihafizbegović. 

Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova. 

- Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog - poručio je Hadžihafizbegović. 

Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama. 

- Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo - smatra Hadžihafizbegović. 

Mustafić: Ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost. 

Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentovanija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela. 

- Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila -kazao je Mustafić. 

Njena lepeza uloga je bila ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija. 

- Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost - naglasio je Mustafić. 

Spahić: Nada Đurevska je bila jedinstvena Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima i Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izrazio je saučešće porodici Nade Đurevske, članovima Narodnog pozorišta Sarajevo i publici. 

- Nada Đurevska je na pozorišnim i životnim daskama bila jedinstvena. Predstave u kojima je igrala pamtimo po njenim ulogama koje je tumačila i po prepoznatljivom karakteru ličnosti koja je svojim partnerima davala inspiraciju i snagu da odigraju svoje uloge na najbolji način - rekao je Spahić. 

Reditelji i pozorišni umjetnici su, naveo je, sa Đurevskom voljeli raditi jer je stvaralačku energiju dijelila sa svima i u svakoj ulozi pokazala publici svoje vrhunsko umijeće. 

- Poštovati i voljeti samozatajnu i gordu Nadu bilo je i ostalo važno za svakoga koje imao priliku i čast da upozna glumicu kojoj je scena bila životni prostor. Ostat će zauvijek u našoj memoriji draga i mila Nada - poručio je Spahić.


Diklić: Nadu će teško ko dostići “To je takav strašan šok. Za smrt Nade Đurevske sam saznala sinoć i nikako ne mogu to prihvatiti kao realnost”, kazala je glumica Jasna Diklić. Vijest o njenoj smrti, kolege su s dubokim žaljenjem primili, te Diklić ističe da su preminula Đurevska i ona, osim što su generacijski bile bliske, radile zajedno te posebno ističe sjajnu predstavu “Sarah Bernhardt” koju su igrale prije deset godina. 

- I ostat će mi zauvijek u pamćenju kao jedna od dražih predstava. U karijeri, uvijek sam govorila da će Nadu teško ko dostići, ona je bila izuzetna glumica. Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena glumica - kazala je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica. 

Hašimbegović: Neka joj je vječna slava Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović izjavila je za Fenu da su u toj ustanovi s dubokim žaljenjem sinoć primili vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske koja je bila i prvakinja drame Narodnog pozorišta. 

- Nada Đurevska nas je u svojih 40 godina umjetničkog djelovanja zadužila ogromnim umjetničkim opusom i kao dokaz njenog sjajnog umjetničkog rada, govore i mnogobrojne nagrade koje je ostvarila za svoje prekrasne uloge po kojima ćemo je i pamtiti - istakla je Hašimbegović. 

Kazala je da Đurevska nije bila samo glumica koja je plijenila na pozornici, ona je naprosto bila i sjajan čovjek, veliki čovjek ogromnog ljudskog srca. S Nadom Đurevskom se, kaže, nemoguće oprostiti jer je ona vječno utkala sebe u naša srca. 

- Neka joj je vječna slava, a mi ćemo Nadu pamtiti po najljepšim djelima - dodala je Hašimbegović. 

Naglašava da svako ko je sarađivao s Đurevskom to pamti kao ogromnu inspiraciju, dodajući da je ona ostala primjer kako treba do kraja ostati dostojanstven, ponosan i posvećen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.