KULTURA

Otvoren najveći "živi muzej" na svijetu

Avaz.ba

21.9.2017

Muzej urbane savremene umjetnosti u Berlinu otvorio je svoja vrata umjetnicima, zabavljačima i ljubiteljima street arta.

Stotine umjetnika udružilo je snage kako bi Šoneberg (Schoneberg) u Berlinu dobio najveći street art muzej, a u duhu slobodne forme ulaz se ne naplaćuje. 

Fascinantne instalacije i murali krase interijer, ali i vanjske zidove Muzeja urbane savremene umjetnosti koji dočekuju posjetitelje.

Izložene su i brojne skulpture, a u biblioteci se može naći literatura o umjetnosti koja je prije bila sinonim za alternativnu, često mračnu, underground scenu. 

Nerijetko zabranjivana umjetnička djela nepoznatih autora koja žive u trenutku reflektirajući vrijeme i mjesto odraz stvarnost su u kojima su nastala, a jedna je od njihovih posebnosti neizbježna nestalnost forme, prenosi dnevnik.hr.

Predviđen je i prostor za radionice te nastupe uživo, kao i mjesto za istraživanje urbane umjetnosti. 

Kustos Jaša Jong (Yasha Young) tvrdi da je glavna ideja bila stvoriti muzej koji živi i diše zajedno s gradom te zaštititi djela uličnih umjetnika. 

Neki od najpoznatijih koji su u berlinskom muzeju dobili počasno mjesto su 1010, Shepard Fairey, Evol, Olek, Icy i Sot.

Muzej koji se stilom naslanja na najveće platno street arta, odnosno Berlinski zid, pretvaraju najveći njemački grad u pravu poslasticu i nezaobilaznu destinaciju za ljubitelje urbane kulture. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.