KULTURA

Izvedbom "Hamleta" obilježena 23. godišnjica osnivanja HNK Mostar

Avaz.ba

23.9.2017

Izvedbom hit predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ obilježena je 23. godišpnjica osnovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Sinoćnja izvedba predstave bila je humanitarnog karaktera i sav prihod od ulaznica bit će uplaćen za liječenje trogodišnje Ane Rite Puljić, saopćeno je iz HNK-a Mostar. 


Dramsko djelo

Predstava "Hamleta u selu Mrduša Donja" prvo je i najpoznatije dramsko djelo proslavljenog hrvatskog autora Ive Brešana, a predstavu je režirao Ivan Leo Lemo.

HNK Mostar utemeljen je 22. rujna 1994. a prve premijerne predstave, tada pod nazivom Narodno kazalište Mostar, izvedene su godinu dana ranije.

Kazalište je unatoč poteškoćama zbog neuvjetnih prostora i trpeći sve posljedice društveno-političkih previranja, uspjelo u 23 godine postojanja s 52 premijere i sa stotinama repriza diljem BiH, Hrvatske i inozemstva, zadobiti legitimitet umjetnički, kulturološki i nacionalno vrijedne i održive institucije.

Ukupno 12 predstava


U novoj kazališnoj sezoni HNK Mostar u redovitom repertoaru ima 12 predstava, a očekuje se da će do kraja sezone realizirati četiri premijerne izvedbe.

U narednom razdoblju prioritet kazališta je dovršetak izgradnje objekta čime će HNK Mostar uistinu postati nacionalno kazalište Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazalište u punom smislu te riječi sa sva tri ansambla - dramskim, opernim i baletnim, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.