KULTURA

Izudin Bajrović uoči premijere svjetskog klasika u NPS-u: Za glumca je "kazna" igrati Kralja Lira

Bajrović: U subotu u NPS-u premijera „Kralja Leara“

Piše: E. BAKIĆ

26.10.2017

Veliko djelo svjetskog klasika Vilijama Šekspira (William Shakespear) “Kralj Lear“ u režiji Slovenca Diega de Brea bit će u subotu premijerno izvedeno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Naslovna uloga pripala je prvaku Drame NPS-a Izudinu Bajroviću, a predstava je realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS. Kako nam je kazao Bajrović, probe protječu u najboljem redu, ali su veoma zahtjevne i naporne.

Neizvjestan ishod

- Radi se o jednom od najkompleksnijih likova svjetske dramaturgije i to je rekao negdje na početku procesa reditelj predstave. Igrati Kralja Lira za glumca nije nagrada, to može prije da bude kazna, jer je u pitanju veoma teška uloga, što znači da ga čeka užasno zahtjevan proces. Pri tome, kada pripremate Lira, očekuje vas vrlo neizvjestan ishod. Međutim, upustili smo se u borbu s tim komadom, a ja s datom ulogom, i dajemo sve od sebe u ovom zanimljivom procesu. U svakom slučaju, mislim da smo napravili pravi potez jer NPS zaslužuje da ima jedan takav naslov i sve ćemo uložiti u to da rezultat bude dostojan – poručuje Bajrović.

Dodaje da „Kralj Lear“ govori o odnosima među ljudima i da se skoro svaki čovjek može pronaći u ovoj priči.

Naša svakodnevica

- Uglavnom, to je priča o čovjeku, koji postane vrlo mali, jadan, a takvih danas oko sebe možemo vidjeti. Zapravo, radi se o odnosima unutar porodice, o nerazumijevanju mlađih prema starima i nemoćnima. Dakle, bavimo se stvarima koje su oko nas, koje su naša svakodnevna preokupacija i lako ih je prepoznati. Ne bavimo se nekim engleskim kraljem, nego pitanjem života. Radi se o klasičnoj tragedija i mislim da takvo nešto nismo odavno radili – kaže Bajrović.

Sam samcat 

Izudin Bajrović nedavno je završio snimanje filma „Sam samcat“ Bobe Jeličića.

- Još nije bila premijera i pitanje je hoće li ostati taj naziv. Čuo sam već od ljudi koji su dio filma da se radi o veoma kvalitetnom ostvarenju. A što se tiče novih angažmana, trenutno ne bih imao mogućnosti da radim nešto novo jer sam preokupiran „Kraljom Learom“ i obavezama u NPS-u. Također, u NPS-u dosta radimo pa već u januaru možemo očekivati novu premijeru. Admir Glamočak režirat će „Karađoza“ – poručio je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.