KULTURA

U Sarajevu 30. novembra pretpremijera dokumentarnog filma "Trieste, Yugoslavia"

Fena/Avaz.ba

17.11.2017

Pretpremijera dokumentarni film "Trieste, Yugoslavia", italijanskog reditelja Alešia Bocera (Alessio Bozzero), bit će prikazana 30. novembra u Kinu Meeting Point u Sarajevu.

Kao se navodi u saopćenju Ambasade Italije u BiH, radnja filma se odvija na istorijskom Trgu Ponterosso u centru Trsta, koji je od polovine 50-tih godina prošlog stoljeća postao mitsko mjesto za stanovnike bivše Jugoslavije, destinacija za kupovinu, naročito 70-tih i 80-tih godina “kaubojki” i džinsa.

Gotovo pola stoljeća, ogroman broj ljudi iz bivše Jugoslavije je dolazio u Trst, sve dok početak rata 90-tih godina nije prekinuo ovaj nevjerovatan protok ljudi. 

Kroz mozaik priča i svjedočenja, sa obje strane granice, film pokušava rekonstruirati atmosferu tih godina, koja otkriva gledaocu jedan poseban aspekt Trsta, koji se još jednom potvrđuje kao grad otvorenih vrata Italije prema Balkanu, kao mjesto susreta kultura koji privlači sve više umjetnika iz cijelog svijeta, a za vrijeme “hladnog rata” mjesto prolaska, a ne granica “željezne zavjese”.

Dokaz za to je da su koproducenti filma, koji su ralizirali Rai Cinema i HRT Hrvatska, producentska kuća Missart iz Zagreba i Al Jazeera Balkans Sarajevo. 

 - Film je imao veliki uspjeh u Italiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji. U tom smislu, filmskom pretpremijerom u Sarajevu, Ambasada Italije, kao dodatak Sedmici italijanskog filma koja se održava od 21. do 27. novembra i Al Jazeera Balkans namjeravaju promovirati ovaj film u BiH, uzimajući u obzir da će film biti emitovan i na kanalu Al Jazeera Balkans 5. decembra. Na projekciji 30. novembra koja će sadržati oko 15 minuta materijala koji se ne nalazi u sklopu televizijske verzije, biće prisutan reditelj Bocero, koji će publici prezentirati svoj rad, kao i jedan član filmske ekipe – saopćeno je.

Ulaz na projekciju je slobodan. 

Film će biti prikazan u originalnoj verziji, sa titlovima na engleskom. Za dijaloge koji nisu na lokalnom jeziku (italijanski i slovenski) predviđeni su titlovi na lokalni jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.