KULTURA

Umjetnica Sonja Radan za Avaz.ba: Moja djela pričaju o ženi, njenim snovima, žudnjama, borbi i stradanju

Piše: A.MISIMOVIĆ

21.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Foto: A.Misimović/Avaz.ba

Sonja (Sonya) Radan, sarajevska umjetnica sa adresom u Londonu proteklih dana je boravila u Sarajevu.

Stigla je zbog dvije izložbe na kojima će predstaviti svoje radove, a održat će ih do kraja godine. Umjetnica je ugostila ekipu portala Avaz.ba u ateljeu gdje smo kroz razgovor odlutali u neku drugu dimenziju, kroz njene umjetničke radove osjetili dašak Sarajeva, žudnje i ženske slobode.


Tematika žene

Sonja se najčešće bavi tematikom žena, često slikajući sebe i ono što joj dušu dotiče. 

Njen umjetnički svijet je bio u rodnom Sarajevu sve dok je igra sudbine nije odvela na druge staze. To najbolje opisuje njen ciklus “Krajputaši”.

- Prije 26 godina sam otišla na odmor, a završila tražeći neko drugo utočište i dom, ne zato što sam to željela, nego zato što nisam htjela da budem dio neke ružne slike, koju su za mene i većini Sarajlija drugi slikali. Tada sam se osjećala kao neko ko je uvijek pored puta, a rijetko na pravom, da nisam bila sigurna ni koji je to pravi pa sam ga vjerovatno kroz svoje slike tražila – prisjeća se Radan.


Izložbe u Sarajevu

Sonja će predstaviti svoja dva rada na izložbi u Sarajevu, a koja će se održati 25. novembra u galeriji Collegium Artisticum. Radovi nose naziv “Nude”, kako kaže to su dvije žene jarkih kombinacija boja, a najviše se bavila figuracijom, bojom i oblikom.

Osim toga, svoje radove će predstaviti na izložbi “Mali format 2017.” koja će se održati krajem decembra.


- Volim Sarajevo i uvijek se obradujem kada naletim na dobru izložbu ovdje, zaista mnogo dobrih umjetnika i mnogo novih imena – kaže umjetnica.


Sonja je neko ko je nezaustavljiv u onome što radi. Često se kaže ne može fokusirati samo na jedno, jer uvijek dolaze nove ideje za nove stvari.

Tokom razgovora umjetnica je istakla kako je nekadašnji asistent Nusret Pašić odredio njen umjetnički put i izraz.


- Bez umjetnosti više ne mogu, kad uđem u neki ciklus onda je to lijep osjećaj i strah, često uporedo radim tri-četiri slike, a nekad i po deset sati slikam – govori nam Radan.


Žudnju za rodnim gradom prikazuje kroz slike


Sva njena ljubav i žudnja za Sarajevom prikazana je u ciklusu “Žena u znaku žudnje”, i to kroz izraze likova koji na sebi nose nakit iz 3. stoljeća p.n.e pa sve do 19. n.e.


- Htjela sam da oživim i pokažem nešto iz naše bh. prošlosti i prikažem londonskoj publici BiH u drugačijem svjetlu – kazala je Radan.


Primijetili smo u ateljeu dosta drvenih komada, neki oslikani, neki ne, a Radan nam objašnjava svoje “Sjećanje drveta”.

Govori kako skuplja odbačeno drvo, grede kuća, drvene ploče, dajući im novi smisao i oživljavajući ih kroz svoje radove. 


- Tijelo drveta, njegova udubljenja i izbočine, počele su diktirati kretnje kista, ja sam u razlivenim tragovima boje, nanesene direktno iz tube, nailazila na fragmente lica. A šta je lice, a šta naličje, šta čovjek pokazuje svijetu i skriva od njega? – govori Radan.


Kaže da svako u njenim radovima može pronaći svoju priču, jer je to priča o ženi, njenim snovima, žudnjama, borbi i stradanju. To su ženski likovi majki, kćeri, ljubavnica, ponekad praćenih muškarcem, reflektuju njen unutarnji svijet i svijet koji je okružuje.


Ljubica Ostojić velika inspiracija


Ono što je trenutno inspirira je nova knjiga poezija Ljubice Ostojić, za koju priprema ilustracije. Priprema i dvije maske, koje još nisu finalizirane, jer kako kaže mora pronaći ono najbolje što opisuje Ljubicu Ostojić. 


Planovi za budućnost


U narednom periodu, Radan će raditi na plastičnoj konstrukciji "plastikosaurusa" za "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" u Sarajevu. 

Kako je kazala, svojim radom će nastojati animirati djecu i pokazati im kako se od nečega što je izumrlo i odbačeno može napraviti umjetnost.

Istakla je i poseban poziv da bude vođa likovne sekcije u Novom Sadu, budući da će ovaj grad 2019. godine postati gradom kulture u Evropi.

U planu je i samostalna izložba slika/skulptura u Londonu, koja bi se zvala “Dozvani iz zaborava”. Očekuje i promociju knjige “Bik i aždaja”sa njenim ilustracijama, engleskog autora Nicka Lipleya, koja govori o Bosni, pisana u epskom stilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.