Haris Pašović postao umjetnički direktor italijanskog "Mittelfest"

Fena
23.11.2017 10:52

Reditelj i direktor "East West Centra Sarajevo" Haris Pašović imenovan je za umjetničkog direktora velikog italijanskog umjetničkog festivala "Mittelfest"

Festival se već 25 godina održava u Čividaleu, srednjovjekovnom gradu u regionu Friuli Venecija Džulija (Friuli Venezia Giulia).

"Mittelfest" predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu, iz Italije, Njemačke, Austrije, zemalja Istočne Evrope i Balkana. Među dosadašnjim direktorima bili su čuveni italijanski pisac i reditelj Đorđo Presburger (Giorgio Presburger) i veliki mađarski reditelj Đerđ Tabori (Gyorgy Tabori), navodi se u saopćenju iz Easta West Centra Sarajevo.

Predsjednik "Mittelfesta" Federiko Rosi (Federico Rossi) i ministar za region Friuli Venecija Đulija Gianni Torrenti, u zajedničkoj izjavi za medije su naveli da je “Izuzetna ličnost Harisa Pašovića, intelektualca i evropskog umjetnika, otvara za "Mittelfest" novu, uzbudljivu avanturu”. " Ovo je za nas važan korak, poznavajući Pašovićev multietnički kontekst; njegovu izuzetnu umjetničku karijeru; projekte visoke vrijednosti koje je režirao u Evropi i društvenu angažiranost koja je uvijek karakterizirala njegov rad. On je za nas dragocjen resurs, koji će lansirati "Mittelfest" u evropsku orbitu. Pašović ima izniman osjećaj i poklanja posebnu pažnju lokalnim kulturnim i jezičkim vrijednostima i identitetima. Istovremeno, sigurni smo da će on pokrenuti nove puteve za rast u našem regionu".

Pašović je istakao da se raduje što će raditi a izvanrednim, snažnim i kreativnim ljudima regiona Friuli Venecija Đulija.

 - Zajedno ćemo kreirati novi "Mittelfest" s ciljem da on postane jedan od najvažnijih umjetničkih festivala u Evropi – kazao je Pašović.

Pašović će nastaviti da paralelno obavlja svoje dužnosti direktora "East West Centra" i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

NA VRH